Stadsbestuur moet zich bewijzen over Centrale lanen

Het zijn gouden tijden voor studiebureaus. Het schepen-college van de stad Brussel heeft vorige vrijdag alle hens aan dek geroepen om te bevestigen dat de centrale lanen zeker heraangelegd worden. Alleen: er moeten nog eens studies worden uitgevoerd. Burgemeester Freddy Thielemans (PS) bevestigt dat de heraanleg ten laatste in 2015 begint.

Pro memorie: UCL-professor Philippe Van Parijs kreeg vorige zomer veel volk op de been met Picnic the Streets. Een verkeersvrij Beursplein en verkeersluwe centrale lanen waren de eisen. De socialisten, aangevuurd door de SP.A, zetten er tijdens de kiesperiode voluit op in. De liberalen waren allerminst duidelijk. En dat speelt de huidige coalitie van liberalen en socialisten parten. Vandaar dat burgemeester Thielemans vorige vrijdag samen met OCMW-voorzitter Yvan Mayeur (PS) en de schepenen Els Ampe (Open VLD), Ans Persoons (SP.A), Marion Lemesre (MR) en Geoffroy Coomans de Brachène (MR) de pers bijeenriep. Boodschap: dit college staat als één man achter de beleidsverklaring en Picnic The Streets heeft geen bestaansreden meer. Tenzij ze actie voeren in een andere gemeente.

Nieuw is alvast dat er een coördinatiecel komt die zich specifiek met grote projecten zal bezighouden. Het eerste project is de heraanleg van de centrale lanen tussen het Fontainaspark en de Adolphe Maxlaan. Of de Ortsstraat er bijhoort is (nog) niet duidelijk. Ook (nog) niet duidelijk is of auto's van bewoners van de centrale lanen er zullen mogen rijden. Een mobiliteitsstudie moet dat uitwijzen. Wel staat vast transitieverkeer niet meer mag. Thielemans blijft erbij dat de heraanleg start in 2015. De lanen worden van gevel tot gevel heraangelegd. Een lussensysteem zou al in 2013-begin 2014 in werking kunnen treden, dixit Ampe.

Naast een circulatieplan bestelt de stad ook een commercieel plan. Lemesre wil de handel herwaarderen. En dan is er het luik stadseigendommen dat aan herwaardering toe is. Gaat men terug naar de oorspronkelijke opzet van de stadseigendommen: middeninkomens aantrekken?

Opvallend nog: Mayeur vond het nodig om te onderstrepen dat de stad zich ook met de andere wijken (Laken, Heembeek, Haren) bezighoudt en niet alleen met de Vijfhoek. De stad blijft kampen met haar vitrine. Het centrum van de stad wordt te pas en te onpas met bobo's geïdentificeerd.

Bart Dhondt (Groen) en Marie Nagy (Ecolo) waren er vrijdag als de kippen bij om er op te wijzen "dat er geen nieuws is, alles wisten we zes maand geleden al." En nog: "De nieuwe coördinatiecel mag geen koelkast worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?