Stadskanker maakt plaats voor scholencomplex

Sara De Sloover
© Brussel Deze Week
13/04/2016

Aan de Van Oostsite in Schaarbeek, een enorm terrein van zowat 2 hectare, gaat de sloophamer in de oude industriële gebouwen. In de plaats komen een Nederlands- en een Franstalige basisschool, en een multifunctionele sportzaal. De scholen zullen normaal gezien in januari 2018 de deuren openen.

Het terrein was ooit de thuishaven van de brouwerij Roelants, die in 1962 de deuren sloot na een overname. Sindsdien was de verloederde site in handen van de gemeente, die er een depot en een atelier voor de Dienst Wegen en Gebouwen had. Het terrein bleef decennia onderbenut.

In 2006 lanceerde Schaarbeek het idee om op de site een school te bouwen voor elk van beide taalgemeenschappen. Sinds burgemeester Nols had Schaarbeek geen Nederlandstalige gemeenteschool meer, en de vlakbij gelegen Franstalige school op de hoek van de Capronnierstraat en de Portaelsstraat verkeerde toen al in een deerniswekkende staat. “Die school werd in 1914 gebouwd als een tijdelijke, prefaboplossing,” zegt schepen van Openbare Werken Vincent Vanhalewyn (Ecolo) tijdens het werfbezoek, “Ze heeft niet eens funderingen. Het gebouw is nu écht op.”

Daarom gaat de sloophamer in de voormalige brouwerij, net naast de spoorweg. De nieuwe Franstalige basisschool zal plaats bieden aan 650 leerlingen. De Nederlandstalige school, voorzien voor 250 leerlingen, krijgt een ingang aan de Navezstraat. Ook hier worden oude industriële gebouwen gesloopt.

Daarbij wordt al meteen aan de toekomst gedacht. “Deze buurt is in honderd jaar tijd enorm verstedelijkt”, zegt schepen Vanhalewyn. “We hebben geen idee wat de noden over vijftig of honderd jaar zullen zijn. Daarom laten we voorzien dat de funderingen nog een extra etage aankunnen. Een derde verdieping bijbouwen is makkelijker dan een nieuwe locatie vinden.”

Tussen beide – voorlopig nog naamloze – scholen komt een speelplaats die met heggen in twee zal worden gedeeld. “We wilden graag één grote speelplaats, maar in verband met de verzekering kan dat niet”, legt schepen van Nederlandstalig Onderwijs Adelheid Byttebier (Groen) uit. “Elke leerkracht en toezichter zou dan perfect tweetalig moeten zijn om alle kinderen aan te kunnen spreken bij gevaar.”

De Nederlands- en Franstalige kinderen zullen tijdens de speeltijden dus elk aan hun zijde van de haag ravotten, behalve bij speciale projecten. Dat zal normaal gezien kunnen vanaf januari 2018, een half jaar later dan eerst gepland.

Nuloperatie
Aan de derde kant van de driehoek, langs de Van Ooststraat, komt een ingang voor de Franstalige leerlingen. Die zal mogelijk ook door de Nederlandstaligen worden gebruikt die via het openbaar vervoer aan de vlakbij gelegen Berenkuil uitstappen. Aan die zijde is ook de multifunctionele sportzaal gepland, waar buiten de schooluren ook plaatselijke verenigingen een balletje kunnen opslaan. De sportzaal komt vlak achter een huizenrij te liggen die door bouwheer CFE zal worden gerenoveerd.

Zo maakt Schaarbeek van de bouwwerf een nuloperatie, legt schepen Byttebier uit. “In totaal is dit een project van ruim 21 miljoen euro. We krijgen 3,8 miljoen euro van de Vlaamse Gemeenschap voor de Nederlandstalige school, 5,5 miljoen van de Franse Gemeenschap, en 9 miljoen van het Brussels Gewest voor de sportinfrastructuur.”

“De rest wordt bijgepast door een deal met CFE. In ruil voor ontwerp, bouw en tien jaar onderhoud van het scholencomplex krijgt de aannemer een vijftal huizen aan de Van Ooststraat en terreinen van de huidige Franstalige school, om er woningen op te bouwen.”

De andere Nederlandstalige gemeentelijke basisschool, De Kriek, opende in 2011 de deuren en huist nog altijd in containers. Ook daar zal worden gebouwd, belooft schepen Byttebier, al kan ze daar nog geen concrete datum op plakken. Het architectenbureau wordt dit jaar aangesteld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni