Staking brandweer maandag afgewend

© Roan Van Eyck

Ook al loopt er een stakingsaanzegging van het Vrije Syndicaat voor het Openbare Ambt (VSOA), toch zal de Brusselse brandweer het werk maandag niet neerleggen. "We hebben woensdag overleg met de bevoegde staatssecretaris en zullen nadien bekijken of er acties moeten volgen", zegt Eric Labourdette van VSOA Brandweer.

Woensdag zit de vakbondsdelegatie van de Brusselse brandweer samen met het kabinet van Brussels staatssecretaris Cécile Jodogne (Défi), bevoegd voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp. De stakingsaanzegging was volgens de vakbondsman eerder een drukkingsmiddel om overleg af te dwingen.

"Pas na dat overleg zullen we bekijken of er echte acties volgen", zegt Labourdette aan BRUZZ. "Het is alleszins duidelijk dat er dringend meer personeel en middelen nodig zijn. Zaterdag waren er twee grote branden in Brussel (in Schaarbeek en Molenbeek, red.) en er was te weinig personeel om die interventies te doen: we hebben brandweermannen die thuis zaten moeten oproepen, en ziekenwagens van het Rode Kruis moeten inschakelen." 

Een bewijs, zo zegt hij, dat dit beleid niet voldoende is. De vragen van de vakbond blijven daarom nog steeds dezelfde: ze wil meer personeel en middelen voor de brandweer, en ze hekelt het gebrek aan een transparante rekrutering. De vakbondsman eist bovendien dat de sociale dialoog heropgestart wordt.

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?