Staking garages D'Ieteren duurt voort, donderdag nieuw overleg

© Volkswagen
| D'Ieteren Auto is op dit moment de belangrijkste verdeler van auto's in België.
Updated: 14-09-2021 - 17:00

De staking bij de garages van de groep D'Ieteren, die de merken van de Volkswagen-groep invoert in België, duurt voort. De directie van de garages van D'Ieteren heeft dinsdag een nieuw voorstel overgemaakt aan de vakbonden kondigt ze zelf aan in een persbericht. Donderdag zitten directie en bonden opnieuw rond de tafel.

Over de inhoud van het voorstel worden niet veel details gedeeld, behalve dat de arbeidsvoorwaarden gedeeltelijk worden aangepast aan wat gangbaar is op de markt op het gebied van arbeidstijd en extralegale voordelen.

"Maar onze voorwaarden zullen nog altijd beter zijn," klinkt het. Ook voorziet het voorstel in een herverdeling van een belangrijk deel van de winst onder het personeel, zodra de winstgevendheid terugkeert. Volgens de directie blijft het hiermee de bedoeling om de eigen concessies structureel rendabel te maken en de werkgelegenheid op lange termijn te waarborgen.

Donderdag zitten vakbonden en directie opnieuw samen, zo raakte eerder al bekend. De directie hoopt dan tot een akkoord te komen.

Al twee weken staking

De staking bij de garages duurt ondertussen al bijna twee weken. Het gaat om de D'Ieteren Centers in Zaventem, Drogenbos, Anderlecht en Elsene, die verkoop- en naverkoopdiensten bieden voor de merken Volkswagen, Audi, Skoda, Seat, Bentley, Lamborghini, My Way en Wondercar. Een retailactiviteit die volgens de directie van strategisch belang is voor D'Ieteren omdat het bedrijf zo rechtstreeks in contact blijft met klanten, maar die al verscheidene jaren verlieslatend is.

Het werk in de garages, waar zowat 400 mensen werken, werd neergelegd nadat de directie aangekondigd had dat ze de loon- en arbeidsvoorwaarden van de werknemers wil terugschroeven. Volgens de vakbonden worden verworvenheden van tafel geveegd. De werknemers moeten flink inleveren qua verloning en zouden ook meer moeten gaan werken.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?