Staking gevangenis Sint-Gillis wordt 'heel goed' opgevolgd

© VT

De 24 urenstaking in de gevangenis van Sint-Gillis wordt heel goed opgevolgd. Dat meldt Helmut Vanhoorne van de christelijke vakbond ACV. Slechts één personeelslid per vleugel is dinsdagmorgen aan het werk.

Maandagavond legde het personeel van de gevangenis het werk neer na een geval van ernstige agressie door een gedetineerde. Het personeel weigerde daarop het eten rond te delen, waarna de directie met de hulp van een aantal vrijwilligers de bedeling voor haar rekening nam.

Ook dinsdagmorgen wordt de staking goed opgevolgd, aldus vakbondsman Vanhoorne. Per vleugel is er slechts één personeelslid aan de slag, waardoor de politie stand-by is en voor de voedselbedeling waarschijnlijk ook een beroep op de civiele bescherming zal moeten worden gedaan.

"De gevangenis huisvest momenteel 870 gedetineerden, terwijl dat er tijdens de eerste lockdown nog 720 waren. Bovendien zitten er momenteel acht personen in strafcellen na een geval van agressie. Het loopt de spuigaten uit", aldus Vanhoorne.

Binnen de tien dagen zitten vakbonden en directie normaal opnieuw rond de tafel. Naast de vraag voor extra personeel en werklastvermindering zal ook de veiligheid van het personeel daar worden aangekaart.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?