Staking in gevangenis van Sint-Gillis goed opgevolgd

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 12 december 2019
Updated: 12-12-2019 - 10:22

De staking in de gevangenissen, die woensdagavond om 22.00 uur begon, wordt over het algemeen goed opgevolgd. In Sint-Gillis daagden voorlopig heel weinig personeelsleden op om te werken.

Voor de ochtendshift is in Vlaanderen maar 27,69 procent van het personeel opgedaagd, zo blijkt uit cijfers van de FOD Justitie. Afgelopen nacht zijn 37 politieagenten naar de gevangenissen gestuurd om bij te springen, 's ochtends waren dat er 58.

Vooral in de gevangenissen van Brugge (19,10 procent), Hasselt (17,24 procent), Leuven Centraal (14,71 procent), Merksplas (20,63 procent) en Sint-Gillis (12,82 procent) kwamen weinig personeelsleden opdagen.

Gesprek met Koen Geens

De twee grootste vakbonden, ACV en ACOD, zijn misnoegd dat de regering-Michel "voortdurend heeft gesnoeid in de werkings- en personeelsbudgetten van het gevangeniswezen". Ze wijzen op aanhoudende problemen, zoals het personeelstekort, de overbevolking, gebrekkige infrastructuur en de minimale dienstverlening die Geens wil invoeren in de gevangenissen.

De socialistische vakbond zal op vier plaatsen stakingsposten oprichten. De christelijke vakbond blaast donderdag om 12.30 uur verzamelen aan het kabinet van Justitie in Brussel, waar er ook een onderhoud is gepland met minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Overbevolking aanpakken

"Ik heb begrip voor een aantal van hun eisen, maar op vijf jaar tijd kan je hemel en aarde niet veranderen", zegt de minister donderdag aan VRT. Volgens Geens zijn er de laatste jaren gemiddeld vijfhonderd cipiers per jaar aangeworven. Hij geeft toe dat het moeilijk is om de overbevolking in de gevangenissen aan pakken.

"Dat heeft ook te maken met de zwaardere straffen die worden uitgesproken en met het feit dat onderzoeksrechters minder makkelijk enkelbanden geven aan arrestanten die nog niet zijn veroordeeld. En ik kan dat ook in het huidig maatschappelijke klimaat begrijpen", aldus Geens.

De minister wil ook dat de bouw van geplande gevangenissen sneller gaat. Dinsdag belde hij nog met Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) over de gevangenis in Haren en deze week beslist de ministerraad over de laatste fase van de gevangenis in Dendermonde. "We doen wat we kunnen", zei Geens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?