Stakingsaanzegging bij Brusselse brandweer

© Brusselse Brandweer
| De Brusselse brandweer bij de brand in de Passerstraat in Anderlecht.

Bij de Brusselse brandweer is de situatie explosief, en het personeel is op. Dat meldt de Franstalige liberale vakbond SLFP woensdag in een persbericht. Daarom is een stakingsaanzegging ingediend bij de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH) vanaf 25 oktober.

Vakbondsman Eric Labourdette wijst op de vele zware gebeurtenissen van de afgelopen jaren, zoals de aanslagen, het coronavirus en overstromingen. Die hebben tot trauma's geleid bij het personeel. "Het personeel bij de brandweer krijgt te maken met een uitzonderlijke toename van het aantal interventies, terwijl ze in gecompliceerde en zelfs gewelddadige omstandigheden moeten werken."

"Op het hoofdkantoor komen sommige medewerkers met schrik werken", zegt Labourdette. "Bovendien krijgen we al weken te maken met hinderlagen waarbij we straatstenen in het gezicht gegooid krijgen. Sommige ploegen moeten door de politie ge√ęscorteerd worden en dat is een onmogelijke werkomgeving."

Psychosociale steun

Enkele brandweerlui kampen met een burn-out, anderen nemen ontslag. Volgens Labourdette was het overlijden van een collega, in maart van dit jaar bij een brand in het Sheratonhotel, de druppel.

De vakbond vindt dat er te weinig psychosociale steun is voor de brandweer. Het grote aandeel brandweerlui dat met posttraumatische stress kampt, verklaart volgens de vakbond de afwezigheidsgraad van meer dan 10 procent in sommige kazernes."De Brusselse regering moet de middelen vinden om eindelijk een goede ondersteuningsstructuur voor haar eigen ambtenaren op te zetten, evenals een permanente wervingscampagne voor personeel", aldus de vakbondsman nog.

De stakingsaanzegging die vanaf 25 oktober loopt, geldt enkel voor de DBDMH, al is er al een algemenere stakingsaanzegging voor de hulpdiensten voor de staking die de socialistische en christelijke vakbond op 9 november plannen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?