Gezien: opblaasbaar standbeeld Vrouwe Justitia bij protestactie

© Belga
12/10/2023

In Brussel is donderdagochtend een actie gehouden om druk uit te oefenen in de aanloop naar de laatste onderhandelingen over de Europese richtlijn voor de zorgvuldigheidsplicht voor grote bedrijven. Een tien meter hoog opblaasbaar standbeeld van Vrouwe Justitia met een mes in de rug trok langs de Europese hoofdsteden en belandde donderdag op de Kunstberg.

Europese bedrijven zullen binnenkort aan een zogenoemde zorgvuldigheidsplicht moeten voldoen, die garandeert dat er doorheen hun hele aanvoerketen duurzaam en verantwoord geproduceerd wordt. Op die manier moeten uitbuiting, de inzet van kinderarbeid en milieuschade vermeden worden. De maatregel zal enkel gelden voor multinationals.

De Europese Commissie, het parlement en de Europese Raad zitten momenteel in de laatste onderhandelingsfase. Bij de actie waren donderdag een veertigtal mensen aanwezig. "We zijn hier vandaag om België te vragen ervoor te zorgen dat deze wet zo ambitieus en doeltreffend mogelijk is", benadrukte Nadia Cornejo, van CNCD-11.11.11, de organisatie die achter de actie zit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, duurzaamheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni