Standpunt BDW: Geen vierkante meter groenverlies

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
22/05/2013
Misschien moet eens luidop de politiek incorrecte vraag gesteld worden hoeveel bijkomende inwoners dit stadsgewest aankan zonder aan woonkwaliteit in te boeten, schrijft Danny Vileyn. Hij pleit voor het beschermen van groene zones in een verdichtende stad.

Opnieuw dreigt een groene recreatiezone teloor te gaan. Aan de Pleinlaan in Elsene wil een promotor drie blokken, goed voor 140 appartementen, neerpoten. Aan de andere kant van het terrein - de lap grond is acht hectare groot - moeten er later ook nog eens heel wat woningen, een kantoortoren, winkels en een crèche komen. In totaal 130.000 vierkante meter, waarvan minstens 75 procent woningen. Dat zijn 1.000 appartementen van 100 vierkante meter. Woningen voor nieuwe of oude Brusselaars die groene ruimte nodig hebben. Brusselaars die zich zullen vastrijden in het verkeer. Tenzij het openbaar vervoer vooraf wordt uitgebreid.

Een groep studenten sloeg alarm en plant acties. Terecht: ze willen hun groene campus behouden. Als het project goedgekeurd wordt, zal de gemeente Elsene, die eerder al een verzameling volkstuintjes opofferde om er sociale woningen te bouwen, het moeten ontgelden. En dat is maar ten dele terecht. De ULB heeft in 2006 het stuk grond verlapt. Had nooit mogen gebeuren. En het Brussels Gewest heeft blijkbaar nagelaten om het park als groengebied in te kleuren. Had moeten gebeuren. De projectontwikkelaar valt niets te verwijten, die wil zoveel mogelijk geld verdienen. Het is aan de overheid om met regels het algemeen belang te vrijwaren.

Het is niet populair om vragen te stellen bij de bouw van woningen, want we zijn met steeds meer Brusselaars. Dus moeten er scholen, crèches en woningen gebouwd worden. Dat kan best waar zijn, maar misschien moet ook eens luidop de politiek incorrecte vraag gesteld worden hoeveel bijkomende inwoners dit stadsgewest aankan zonder aan woonkwaliteit in te boeten. En misschien kan het Gewest in functie daarvan stedenbouwkundige vergunningen afleveren. Of kan het eerst de wijdverspreide leegstand - tussen de 15.000 en de 30.000 wooneenheden - grondig aanpakken. Hiervoor moet de Brusselse regering veel meer middelen uittrekken.

Er wordt heel veel gebouwd. Net zoals de Brusselse regering destijds het wonen beschermd heeft tegen oprukkende kantoren, is de tijd rijp om nu de groene zones te beschermen. Het groen in het Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling moet verankerd worden in een nieuw gewestelijk bestemmingsplan. Maar omdat dit nog jaren kan duren, moet de overheid nieuwe stedenbouwkundige lasten opleggen: iedere vierkante meter groen die opgeofferd wordt, moet gecompenseerd worden met een vierkante meter groendak. Hoe schaarser de ruimte, hoe meer ze beschermd moet worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni