Standpunt BDW: Politiehervorming

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
05/11/2014

De burger moet dezelfde behandeling krijgen als Barack Obama. Voor minder doet de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) het met zijn politiehervorming niet. Mayeur schept hoge verwachtingen maar heeft niet alle touwtjes in handen. Hij moet ervoor zorgen dat zijn relatie met de vakbonden verbetert en dat hij voldoende geld van de federale regering weet los te peuteren. En: de gemeente Elsene, deel van de politiezone, doet niet mee. Wat is dat voor een zone?

De verhuis van het hoofdcommissariaat van de Kolenmarkt naar de omgeving van het Poelaertplein is het meest opvallende van Mayeurs plan. Een plan dat bakken geld gaat kosten. Dertigduizend vierkante meter is niet niets. Hoeveel precies wil Mayeur (terecht) niet zeggen om de appetijt van de vastgoedmakelaars niet te voeden. Er komen in totaal vier gloednieuwe commissariaten die 24 uur op 24, zeven dagen op zeven open zullen zijn. De Kolenmarkt wordt vertimmerd en tot politieantenne ‘Unesco’ gedoopt. De vakbonden stellen zich terecht de vraag of het verstandig is om de drukke uitgaansbuurt – Beurs, Kolenmarkt, Fontainasplein – een echt commissariaat te ontzeggen.

De verenigde oppositie reageert voorzichtig positief op het plan, maar wil eerst meer informatie. Informatie over het prijskaartje uiteraard. Maar ook het doel van heel de hervorming moet voortdurend voor ogen gehouden worden: de veiligheid moet toenemen, het onveiligheidsgevoel moet afnemen. Meer politie op straat is één van de middelen. Maar bovenal moet er gewerkt worden aan een nieuwe bedrijfscultuur. De politiemannen en -vrouwen moeten fier zijn dat ze ten dienste staan van de burger, klinkt het in de mond van Mayeur.

De politiezone Brussel-Elsene is een grote zone met zeer uiteenlopende taken en hoogoplopende kosten. De Europese topontmoetingen – waarvoor Brussel maar zeer gedeeltelijke tegemoetkomingen krijgt van de federale regering – is maar één voorbeeld. Dat de stad minder politie wil bij culturele en sportieve evenementen en meer wil inzetten op stewards klinkt aanlokkelijk, maar zal zeer veel voorbereiding en professionalisme vergen. Een goed getrainde bende zakkenrollers tijdens één evenement kan zo het imago van stewards onderuit halen. Maar het verdient een kans.

Mayeur en zijn schepencollege geven zichzelf vier jaar om de operatie rond te krijgen. Dat is kort dag, een andere bedrijfscultuur vergt tijd. Mayeur schept hoge verwachtingen en in 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Om voldoende middelen van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) te krijgen, zal Mayeur op coalitiepartner MR moeten rekenen die in de federale regering zit. Mayeurs partijgenote Laurette Onkelinx zal vanop de oppositiebanken in het federale parlement niet veel kunnen binnenhalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni