| In een groot deel van de Vijfhoek, waaronder de Voetgangerszone en de Alhambrawijk, geldt 24 uur per dag een alcoholverbod.

Steeds meer gemeenten voeren alcoholverbod in, algemeen verbod blijft uit

© BRUZZ
21/10/2023

Overlast door alcoholgebruik en dronkenschap in de openbare ruimte zetten steeds meer Brusselse gemeenten aan tot een alcoholverbod. Zo stemde de gemeenteraad van Anderlecht voor een verbod op het hele gemeentelijke grondgebied. “Er gaan steeds meer stemmen op voor een globale aanpak.”

Op plekken waar veel overlast is door alcohol in de openbare ruimte, kunnen gemeenten via een politieordonnantie een alcoholverbod opleggen. Die zijn vaak tijdelijk en beperkt tot enkel de pleinen en straten met de meeste overlast. En de gemeente moet een duidelijke reden hebben voor zo’n beslissing. Zo voerden Anderlecht en Sint-Gillis de afgelopen maanden een ‘zomerplan’ in om de rust in bepaalde buurten (onder andere het Raadsplein en het Voorplein) te bewaren.

“Verbod op hele grondgebied zou makkelijker zijn”

Bij politie werkt dat vaak frustratie in de hand, “omdat personen die voor overlast zorgen zich simpelweg kunnen verplaatsen om geen boete te krijgen. Een verbod op het hele grondgebied van de politiezone zou voor ons veel makkelijker zijn,” zegt Laurent Masset, politiewoordvoerder van zone Marlow (Audergem, Ukkel en Watermaal-Bosvoorde).

In Watermaal-Bosvoorde is momenteel zo’n algemeen verbod op het hele grondgebied, en ook Anderlecht en Ukkel hebben tijdens de laatste gemeenteraad zo’n verbod goedgekeurd. Wie door overmatig alcoholgebruik voor overlast zorgt, kan een administratieve boete krijgen.

De politie kan ook ingrijpen bij wie niet voor problemen zorgt, maar toch alcohol consumeert in de openbare ruimte. De drank kan in beslag genomen worden en wordt weggegooid.

“Intentie om reglement te harmoniseren”

Bij de laatste conferentie van Burgemeesters kwam de problematiek aan bod. Volgens Benoît Cerexhe (Les Engagés), burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe, is de intentie daar om het reglement te harmoniseren in de 19 gemeenten. "Een meerderheid van de burgemeesters is voorstander”, volgens Cerexhe. Maar een concreet plan is er niet.

Voor de burgemeester van Jette, Claire Vandevivere (LBJette) is een algemeen alcoholverbod niet in verhouding met de problematiek. “Op veel plaatsen is er geen probleem, en zo’n verbod op het hele grondgebied zou een te grote impact hebben op de vrijheid van de burger.”

Stad Brussel heeft sinds enkele jaren haar eigen reglement, dat onlangs met een jaar werd verlengd, maar niet voor het hele grondgebied (voornamelijk de noordelijke wijk van de vijfhoek en het voetgangersgebied tot aan Fontainas).

Een algemeen alcoholverbod in het hele gewest zit er dus niet meteen aan te komen, maar steeds meer gemeentes breiden hun alcoholvrije zones uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Veiligheid, alcoholverbod, alcoholverbod Brussel-Stad, politiezone Marlow, Benoît Cerexhe

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni