Steeds meer groene voorbeeldtuinen

Leefmilieu Brussel (het BIM) en de vzw Natagora hebben andermaal drie ecologische modeltuinen aangeduid, waar een wilde hoek aangelegd zal worden. Daarmee groeit het netwerk van toontuinen nu tot zes adressen in het gewest.

De tuin van School 6 Les Bruyères in Vorst, de openbare ruimte van de Karrenberg in Watermaal-Bosvoorde en het kleine Maximiliaanparkje in Brussel (bij Sainctelette en IJzer) zijn de drie genomineerden van 2008. Zij mogen voortaan het keurmerk 'Natuur in de tuin' dragen. Vorig jaar ging het initiatief van start met drie tuinen: een deel van het park Drie Fonteinen in Vorst, de tuin van het Athenée Royal van Oudergem en de tuin van de school Notre Dame in Ukkel. Bedoeling was - en is - dat een reeks voor iedereen toegankelijke groenplantsoenen, tuinen en parken model gaan staan voor andere (vooral privé-) tuinen in de stad. De modeltuinen beantwoorden volgens Leefmilieu Brussel aan het charter 'Natuur in de tuin', dat de voorkeur geeft aan inheemse planten, dat respect heeft voor een 'wilde' natuurinvulling, en dat chemische herbiciden en pesticiden uitsluit.

De geselecteerde tuinen worden drie jaar lang door een team van Natagora opgevolgd, van aanleg tot onderhoud en follow-up. Leefmilieu Brussel draagt hiervoor (maximaal) vijfduizend euro bij, en dat geld kan zowel voor planten en tuingereedschap, als bijvoorbeeld voor de aanleg van een poel of voor infoborden gebruikt worden. Met het project wil Leefmilieu Brussel tuinbezitters de kans geven om in eigen stad kennis en ervaring op te doen over wilde flora en fauna. Het is de bedoeling om door de modeltuinen een sneeuwbaleffect te krijgen, met meer natuur in de stadstuinen. Het is nog even (jaren?) wachten of het opzet resultaat boekt onder de Brusselse bevolking met groene vingers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?