Steeds meer parkieten, mus maakt comeback

GDC
© brusselnieuws.be
13/06/2012
Van de 36 meest voorkomende vogelsoorten in het gewest gaan er 14 in aantal achteruit. De exotische halsband- en alexanderparkieten blijven in populatie toenemen en duiken steeds meer in het stadsbeeld op.

De laatste twintig jaar is de populatie alexanderparkieten jaarlijks gemiddeld met zowat dertig procent toegenomen in het gewest, zo blijkt uit een studie van ornithologenvereniging Aves in opdracht van Leefmilieu Brussel. "Maar als je zo'n groene parkiet ziet, is de kans groot dat het om een halsbandparkiet gaat", zegt Olivier Beck van Leefmilieu Brussel aan brusselnieuws.be. "Daarvan zijn er nu ongeveer 10.000 in het gewest, van de alexanderparkiet zijn er slechts een paar honderd."

"Parkieten zijn echte plantrekkers. Doordat ze met steeds meer zijn, duiken ze op steeds meer plaatsen in de stad op. Ze nestelen zich bijvoorbeeld al eens in de muren van gebouwen en er werd zelfs een gemeld dat ze nieuwe isolatie stukbeten. Ze worden dus steeds zichtbaarder. Maar hun gedrag veranderen, zoals de vos, dat doen ze niet", zegt Beck.

Mysterie van de mus
Ook van de stadsduif, de kauw en de buizerd komen er jaarlijks meer dan 10 procent bij. In totaal groeien 12 van de 36 meest voorkomende vogelsoorten in aantal. "Roofvogels doen het over het algemeen weer goed sinds de jaren '70, toen het gebruik van pesticiden ingeperkt werkt", legt Beck uit. Volgens Jean-Yves Paquet van Aves profiteren veel vogels ook van de ouder wordende bomen in de parken en tuinen die in de jaren '60 zijn aangelegd.

14 soorten gaan er dan weer op achteruit. De grootste verliezer is de grasmus, waarvan er jaarlijks 15 procent minder zijn. Trekvogels hebben het over het algemeen moeilijk. Ook de torenvalk en de huismus komen de laatste twintig jaar steeds minder voor. Al is er voor die huismus wel goed nieuws: sinds 2003 gaat het weer beter, en komen er jaarlijks weer tot tien procent diertjes bij.

"Het blijft gissen naar de oorzaak van de veranderingen in de mussenpopulatie", zegt Beck. "Er zijn nochtans al doctoraten over geschreven. In elk geval hebben we nu in Brussel een mooie stijging aangetoond." In 2004 telde men nog tussen de 2.000 en 4.000 koppels mussen.

Worden de zwakkere soorten dan niet verder bedreigd door de 'invasieve exoten', de halsband- , alexander- en monniksparkiet? "Aves heeft dat onderzocht en voorlopig lijken er geen negatieve effecten te zijn. Maar we blijven voorzichtig en hebben al preventieve maatregelen genomen."






© Leefmilieu Brussel
Evolutie van de algemene broedvogels in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, ingedeeld in dalende volgorde. De waarden zijn de gemiddelde jaarlijkse percentages; de foutbalk toont het betrouwbaarheidsinterval (95 procent) rond deze tendens. De soorten die er aanzienlijk op vooruitgaan, zijn met groen weergegeven, de met blauw aangeduide soorten zijn stabiel, en de met rood aangeduide soorten gaan achteruit. Opgelet: het gaat hier om groeipercentages, niet om absolute aantallen.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni