Steeds meer Spanjaarden, Roemenen en Bulgaren in Brussel

GDC
© brusselnieuws.be
23/01/2015

De stroom EU-burgers die naar Brussel trekken, blijft aanhouden. Niet enkel de Franse, maar ook de Spaanse, Roemeense en Bulgaarse bevolking in de hoofdstad blijft sterk groeien. Het aantal Turken en Marokkanen neemt steeds verder af, vernam brusselnieuws.be.

De top tien van best vertegenwoordigde nationaliteiten in Brussel is de voorbije jaren flink door elkaar geschud, zo blijkt uit cijfers van het Brussels Instituut voor Statistiek (BISA), die onze redactie opvroeg.

Vooral de groep EU-burgers blijft gestaag toenemen. Zo telde Brussel in januari 2014 bijna 60.000 Fransen (zie grafiek onderaan). “Zij blijven de grootste niet-Belgische groep in de hoofdstad”, zegt Jean-Pierre Hermia van het BISA.

Maar ook de Oost-Europeanen, met name de Polen, Bulgaren en Roemenen, maken hun opmars. Waar er in 2000 nog maar 729 Roemenen in Brussel woonden, waren er dat in 2014 al bijna 30.000.

“Bij de Polen is mogelijk de piek al bereikt, maar voor Bulgarije en Roemenië zijn de restricties om naar België te verhuizen pas sinds vorig jaar helemaal opgeheven. Te verwachten valt dat de groei van die bevolkingsgroepen nog zal toenemen.”

Spanjaarden naar armere wijken
Opvallend is ook de remonte van de Zuid-Europeanen, en dan vooral de Spanjaarden, in de statistieken. Doorheen de jaren 2000 begon hun aantal langzaam te dalen, maar sinds 2009 nam hun aantal weer met 33 procent toe. Het is bekend dat veel Spaanse jongeren (en ouderen) sinds het begin van de crisis hun heil in ons land zoeken.

“Het gaat inderdaad om een andere groep dan vroeger. In de jaren 60 vestigden arme Spanjaarden zich rond het Zuidstation. Later verspreidden ze zich meer, en daarna zag je ook veel Spanjaarden opduiken in de chiquere wijken: de eurocraten. Maar sinds een paar jaar zien we dat er weer veel meer Spanjaarden in de armere wijken wonen, zoals laag-Molenbeek.”

De grootste groepen niet-EU-burgers, Marokkanen en Turken, zijn met steeds minder. “In de jaren 2000 zijn er heel wat naturalisaties gebeurd. Eerst werd dat nog gecounterd door nieuwe immigratie via gezinshereniging, maar sinds de verstrenging van de wet zien we de aantallen verder dalen.”

De grootste Afrikaanse gemeenschap in Brussel, de Congolese, schommelt al enkele jaren tussen de 7.000 en 9.000 personen. Enkele niet-Europese groepen die wel aan een opmars bezig zijn, zijn de Brazilianen (van 600 naar 4.000) en de Guineeërs (van 300 naar 4.500).

Er woonden begin vorig jaar 254.146 EU-burgers in Brussel. 131.235 mensen kwamen van buiten de Unie, minder dan het jaar voordien.

|Create infographics

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni