Erdogan voerde in het verleden nog campagne in Brussel.

Stemmen voor Turkse verkiezingen kan ook in Brussel

© Belga
07/06/2018

Ongeveer 140.000 Turken die in België leven, schreven zich in voor de president- en parlementsverkiezingen in Turkije van 24 juni. In Brussel en Antwerpen openen die dag stembureaus.

Vooraf ingeschreven Turkse kiezers kunnen van 15 tot en met 19 juni in Brussel of Antwerpen hun stem uitbrengen. Voor de eerste keer vallen de parlements- en presidentsverkiezingen samen. Ongeveer tachtig procent van de Turkse burgers in België heeft zich al laten registreren als kiezer, zegt de Turkse ambassade.

Om lange wachtrijen te vermijden, zoals die er waren bij het referendum in 2017, worden extra lokalen ter beschikking gesteld aan de Heizel in Brussel (Brussels Expo) en in Antwerpen (Antwerp Expo).

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de oorspronkelijk voor november 2019 geplande presidentsverkiezing vervroegd naar 24 juni dit jaar. Met deze verkiezingen moet de door Erdogan nagestreefde omvorming tot een presidentieel systeem, dat vorig jaar in een referendum werd besloten, afgerond worden. De Turkse president wordt zo tegelijkertijd staatshoofd en regeringsleider en krijgt dan verreikende macht.

Als de uitslag van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen geen onmiddellijke winnaar naar voren brengt, zal een tweede ronde gehouden worden op 8 juli.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni