Sterke bevolkingsgroei doet Brusselse gemeenten meer uitgeven

GR
© BRUZZ
27/06/2017

In tegenstelling tot de Vlaamse lokale besturen blijven de investeringen in de Brusselse gemeenten wel stijgen. Dat blijkt uit de resultaten van de jaarlijkse financiële doorlichting van steden en gemeenten van Belfius. De verschillen zijn te wijten aan de sterkere bevolkingsgroei in onze hoofdstad. Die vergen broodnodige investeringen in onder andere het onderwijs.

De traditionele piek in de investeringen van lokale besturen blijft uit. Dat blijkt uit de jaarlijkse financiële doorlichting die Belfius maakte van steden, gemeenten, OCMW's en provincies. Strenge begrotingsnormen maken dat lokale besturen voorzichtig blijven. Enkel in de Brusselse gemeenten zijn de investeringen blijven stijgen. De sterkere bevolkingsgroei daar maakt investeringen in onder meer scholen noodzakelijk.

Lichte stijging verwacht
Voor de Vlaamse lokale besturen wordt overigens voor dit jaar een lichte stijging verwacht, al is dat wellicht ook het gevolg van doorgeschoven budgetten. De voorbije jaren werd maar vijftig tot zestig procent van de geplande investeringen daadwerkelijk gerealiseerd.

In Wallonië dalen de investeringsprojecten van gemeenten met ruim zes procent. Vooral de investeringen in het wegennet kennen er een forse terugval.

Geen algemene daling van belastingen voor verkiezingen
De inkomsten van de gemeenten zijn voorlopig stabiel. Traditioneel laten nieuwe gemeentebesturen hun belastingen stijgen aan het begin van de legislatuur om ze halverwege de bestuursperiode terug te laten dalen.

Die trend is er nu zeker niet, of toch niet uitgesproken: slechts 34 van de 308 Vlaamse gemeenten verlaagden een van hun aanslagvoeten. Zowel de inkomsten als de uitgaven van de gemeenten staan onder druk. De lage economische groei en de impact van de taxshift wegen op de inkomsten. De vergrijzing zal de inkomsten uit de aanvullende persoonsbelasting verder uithollen.

‘Reserves opbouwen is nodig’
Aan de andere kant zijn er de zeer snel stijgende pensioenlasten voor het gemeentepersoneel. En de OCMW's zien de kosten voor sociale bijstand stijgen, onder meer een gevolg van het beperken van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd.

"De financiële toekomst van de gemeenten ziet er niet gemakkelijk uit. Reserves opbouwen is gewoon nodig", zegt Geert Gielens van Belfius.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni