eindejaar 2021

Steven Van Garsse blikt terug op 2021

© BRUZZ
29/12/2021

Tradities zijn er om in ere te houden, zelfs in tijden van corona. En dus leggen we onze BRUZZ-medewerkers een aantal eindejaarsvragen voor. Vandaag: senior writer Steven Van Garsse.

De favorieten van Steven

 • BOEK: Materiaalmoeheid van Marek Sindelka. Hij een jonge schrijver, maar wat een talent. Hij neemt de grote verhalen van deze tijd als onderwerp: vluchtelingen, klimaat. Er is ook een Brusselse link. In 2019 was de Tsjechische schrijver in residentie bij Passa Porta.
 • DANS: Goldbergvariaties met Anne Teresa De Keersmaeker. Er wordt wel eens gezegd dat ze niet meer vernieuwend zou zijn, maar deze solo was verbluffend. Ik ben al een grote fan van de Goldbergvariaties maar hoe zij die muziek met choreografie verzinnebeeldt: grote klasse.
 • THEATER: Le Grand Saut in de Hallen van Schaarbeek van het gelijknamig collectief. Een woordenloze voorstelling over vriendschap en eenzaamheid, over opgesloten zijn en willen vluchten. Fijn hoe ze oude theatertechnieken weer tot leven wekken en zo een heel magische wereld creëren.
 • MUZIEK: Ik heb weinig concerten gezien, maar de jazzpianist Fred Hersch is altijd goed. Nu was hij in Flagey, samen met trompettist Ralph Alessi. Hersch heeft een paar solo’s gedaan, en dat is puur genieten.
 • RESTAURANT: Ontdekt: Un goût de chez nous in Evere. Onbekend is onbemind. Slowfood van de bovenste plank.

Steven blikt terug en vooruit

 • Wie is voor jou de Brusselaar van het jaar?
  Het zorgpersoneel. Er is te weinig aandacht gegaan naar wat zij gepresteerd hebben, en vooral in welke omstandigheden. We hebben veel over andere sectoren gehoord, die aan de klaagmuur stonden, maar intussen deden zij gestaag hun werk, in stilte, professioneel, en zonder het applaus dat ze in de eerste lockdown kregen.
 • Wat heeft je kwaad gemaakt in 2021?
  Het cynisme in de politiek. Politieke spelletjes in coronatijden. Op zo’n moment zou de politiek net moeten bewijzen dat ze er voor de samenleving moeten zijn en niet voor de eigen carrière of de electorale positionering van hun eigen partij. Gelukkig zijn er uitzonderingen.
 • Wat maakte je blij in 2021?
  De veerkracht en het aanpassingsvermogen van de Brusselaar in deze donkere tijden.
 • Welke plek heb je het afgelopen jaar ontdekt?
  Espace Magh, een echt geslaagde plek waar Marokkaanse en andere Brusselaars samen van cultuur kunnen genieten.
 • Wat was de belangrijkste gebeurtenis van het jaar?
  De zeventig procent vaccinatie van de volwassen Brusselse bevolking. Ik heb altijd geloofd dat dit zou lukken, maar het ging veel trager dan verwacht. En ik kan er nog altijd niet bij dat er zo veel wetenschappelijke nonsens de ronde doet over het vaccin. Dat doet wel vragen rijzen over onze samenleving. Daar zou na de pandemie over nagedacht moeten worden. Mediawijsheid en het geloof in de wetenschappen zijn belangrijke pijlers van onze democratie, maar die stonden de laatste tijd stevig onder druk.

De lijstjes van 2021

De beste film of voorstelling, het moment dat ons kwaad of net blij maakte? De BRUZZ-collega's vulden de traditionele eindejaarslijstjes in en delen ze graag met jou.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni