Strijd tegen tuberculose nog niet gestreden

© brusselnieuws.be
17/05/2015

302 tbc-patiënten telde Brussel vorig jaar. Hoewel het aantal de vorige jaren licht daalde, blijft het aantal besmettingen daarmee hoog, ook in vergelijking met andere Europese grootsteden.

Tuberculose hangt nauw samen met armoede. De meeste patiënten leven in precaire omstandigheden. Vaak zijn het daklozen of mensen zonder papieren. Logisch dus dat steden met grotere concentraties kwetsbare groepen er in de statistieken bovenuit steken. In ons land is de ziekte vooral in Antwerpen, Luik en Brussel een probleem. Het hoofdstedelijk gewest is goed voor een derde van alle Belgische gevallen.

Hoewel het aantal tbc-patiënten de laatste jaren voorzichtig daalde, blijft Brussel ook in vergelijking met andere Europese grootsteden achter in de strijd tegen de longziekte. In 2014 zijn opnieuw 302 gevallen geregistreerd, zo meldde minister Didier Gosuin (FDF), bevoegd voor gezondheid, afgelopen week in de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. Brussel telt daarmee 26 gevallen per 100.000 inwoners, waar dat in Vlaanderen en Wallonië respectievelijk 6,6 en 7,2 is.

De ziekte kan genezen worden, maar de behandeling kan lang duren. Probleem is dat sommige patiënten afhaken om uiteenlopende redenen. Soms verdwijnen ze gewoon van de radar. Brussel telt 20 procent afhakers. Dat verklaart waarom ook het geneespercentage hier achterop hinkt (73 procent). "De optimalisering van de begeleiding van weinig meewerkende patiënten is dus een prioriteit indien men de controle van de tuberculose in het Brussels Gewest wil optimaliseren", klonk het bij de GGC.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni