De herdenkingsstenen voor Brusselse verzetsstrijders Aline en Jacques Loïtzanski.

Struikelstenen voor Brusselse Joodse verzetsstrijders

SN
© BRUZZ
25/11/2019

Waar nu een gebouw van het Brussels parlement staat, huisden ooit twee Brusselse joodse verzetsstrijders. Vandaag krijgen broer en zus herdenkingsstenen in de Lombardstraat, op touw gezet door de Association pour la Mémoire de la Shoah. “Dit is niet alleen iets dat 80 jaar geleden is gebeurd. Ook vandaag moeten we blijven vechten voor de democratie.”

Ondertussen liggen er al meer dan 180 struikelstenen in Brussel, ter herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Maar deze twee zijn wel erg bijzonder voor bezieler Michel Lussan van de Association pour la Mémoire de la Shoah. Het gaat immers om struikelstenen voor zijn oom en tante, twee Brusselse Joodse verzetsstrijders.

Aline en Jacques Loïtzanski, broer en zus, woonden in de Lombardstraat 55, waar nu een gebouw van het Brussels Parlement staat. Daar hielpen ze voortvluchtige Nederlandse soldaten onderduiken, die op weg waren naar de geallieerde troepen. Op 10 december 1941 werden ze gearresteerd door het nazileger.

(Lees verder onder de afbeelding.)

191125 Aline en Jacques Loitzanski

Aline zat eerst gevangen in Sint-Gillis, maar kwam vrij in april 1942. In juli werd ze opnieuw opgepakt en via Mechelen naar het concentratiekamp Auschwitz gedeporteerd, waar ze overleed. Haar broer Jacques zat eerst gevangen in Mechelen en moest in maart 1942 naar Fort Breendonk. Daar overleed hij op 5 maart 1943 na folteringen.

Zoals steeds is het de Duitse kunstenaar Gunter Demnig die de Stolpersteine gemaakt heeft. België telt er ondertussen zo’n 600, in heel Europa zijn er zo’n 60.000.

Vechten voor democratie

Voor Michel Lussan is de plaatsing van de struikelstenen méér dan een persoonlijke herdenking. “Dit is niet alleen iets van 80 jaar geleden. We moeten de jongste generaties blijven vertellen over wat er gebeurd is tijdens de Holocaust."

"En we moeten actie ondernemen. In het Europa van vandaag, met oprukkend antisemitisme, is het essentieel om te blijven vechten voor de democratie.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, struikelstenen, Michel Lussan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni