Studenten sluiten ‘New Deal’ voor Brussel

© brusselnieuws.be
03/05/2011
De Nederlandstalige en Franstalige Brusselse studenten slaan de handen in elkaar om een charter af te sluiten met de Stad, het Gewest en de Gemeenschappen. Doel is om Brussel als studentenstad te promoten. Onder de noemer 'Brussel 2.0: A New Deal' stellen ze vanavond hun actieplan voor in het Brusselse stadhuis.

"Brussel is met 75.000 jongeren de grootste studentenstad van ons land, maar geen enkele Vlaming weet dat," zegt Tom Demeyer, voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Studenten, aan brusselnieuws.be. "De stad kampt met een negatief imago van vuil en onveilig. Terwijl Brussel als studentenstad heel wat voordelen biedt: haar unieke ligging in het hart van Europa, de melting pot van culturen, de grote aanwezigheid van kunst en cultuur, de concentratie aan internationale bedrijven en het uitstekende aanbod hoger onderwijs. Daarom moet Brussel zich profileren als studentenstad. Met dat doel leggen we de Stad, het Gewest en de Gemeenschappen een charter voor, een New Deal, waarin de ondertekenaars zich engageren om werk te maken van Brussel als studentenstad."

Erasmushogeschool bevrucht Bloemenhofplein
"De overheden moeten ook werk maken van kwalitatieve en goedkope huisvesting, want er is een groot gebrek aan studentenkoten, en dat terwijl er zo veel leegstand is in Brussel. De overheden zouden moeten inzien hoezeer de aanwezigheid van onderwijsinstellingen en studenten bepaalde wijken doen herleven. Kijk maar naar het voorbeeld van de Erasmushogeschool en de heropleving van de buurt rond het Bloemenhofplein".

"Ander probleem is de moeilijke bereikbaarheid van de campussen, die dikwijls op een eiland zitten. Een ontsluiting van de campussen met beter openbaar vervoer tot het stadscentrum is eveneens een belangrijk aandachtspunt voor ons".

Minister van Studentenaangelegenheden
De studenten vragen ook één minister van Studentenaangelegenheden in het Brusselse Gewest. Die moet dan een coördinerende functie hebben en het beleid van de Stad, de Gemeenschapscommissies, de Gemeenschappen en het Gewest wat betreft stedenbouw en openbaar vervoer stroomlijnen".

Vlaams Minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A), zijn Franstalige ambtsgenoot Jean-Claude Marcourt (PS) en rector Paul De Knop van de VUB hebben al hun steun toegezegd.

De debatavond gaat van start om 19 uur in de Gotische Zaal van het Brusselse stadhuis. Er wordt eerst een filmpje vertoond waarin diverse prominenten hun studentenervaringen in Brussel uit de doeken doen.

Aan het debat nemen studenten deel van de VUB en de ULB, VGC-collegelid bevoegd voor Onderwijs Jean-Luc Vanraes (Open VLD) , toerismeschepen de Stad Brussel Philippe Close (PS), Dirk De Ceulaer, algemeen directeur van de Hogeschool Universiteit Brussel, vice-rector van de ULB Serge Jaumain en professor Eric Corijn (VUB). Professor Dave Sinardet geeft zijn reflecties, terwijl ministers Pascal Smet en Jean Claude Marcourt de avond afsluiten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni