Studie naar overdekte Kleine Ring aan Kruidtuin

© Guilhem Vellut
© Guilhem Vellut
Beliris heeft een haalbaarheidsstudie uitgevoerd om het deel van de Kleine Ring aan Kruidtuin te overdekken. Dat moet een betere verbinding tussen Sint-Joost en het centrum mogelijk maken en de Kruidtuin herwaarderen.

De studie draait om de Victoria Reginalaan, het stuk Kleine Ring tussen de Schaarbeeksepoort en het Rogierplein. Die wil Beliris, de federale spaarpot voor Brussel, onder de grond stoppen. In de praktijk komt dat neer op het doortrekken van de Kruidtuintunnel tot aan de Rogiertunnel.

Dat moet mogelijkheden bieden om de Kruidtuin te herwaarderen. "Door de drukte van de Kleine Ring is er zeer veel geluidsoverlast in het park", zegt Caroline Meerschaut van Beliris. "Het verkeer sluit het park ook af van de rest van de stad. Door een tunnel, kunnen we de bovengrond opnieuw inrichten, zonder de doorstroom van het verkeer in het gedrang te brengen."

De haalbaarheidsstudie is ondertussen al voor de helft afgerond. "We beginnen nu met de technische studie en bekijken de heraanleg van de bovengrond", zegt Meerschaut. "Als dat afgerond is, volgt er nog overleg met de betrokken overheden." De studie zelf zou tegen midden 2014 klaar moeten zijn.

Niet probleemloos
Probleemloos zal de eventuele bouw van de nieuwe tunnel alvast niet zijn. Zo moet bekeken worden wat er gebeurt met de Noord-Zuidverbinding voor de trein en de Pacheco- en Lazarus laan, die beide onder het stuk Kleine Ring lopen.

Het prijskaartje voor de nieuwe tunnel zou wel niet min zijn: 100 miljoen euro, zo wordt geschat.

Ook op andere delen van de Kleine Ring wordt er over verdere ondertunneling nagedacht. Zo sloot de Brusselse regering al eerder een principeakkoord over de overkapping van de Kleine Ring tussen Troon en Louiza. Dat plan is daarmee de kinderschoenen al ontgroeid en moet tegen 2020 afgerond zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?