Supergevangenis in Haren

Er komt mogelijk een nieuwe grote gevangenis in de Brusselse deelgemeente Haren. Dat zegt minister van justitie Stefaan De Clerck (CD&V).

Het vroegere Wanson-terrein , van meer dan 20 hectare groot komt daarvoor in aanmerking. Het terrein ligt aan de Witloofstraat. Er zou plaats zijn voor 800 tot 1000 mensen. De oude gevangenissen zouden gerenoveerd worden en een nieuwe bestemming krijgen.

De nieuwe gevangenis moet de verouderde gevangenissen van Vorst, Sint-Gillis en Berkendael vervangen. "Brussel stond een beetje op een wachtlijst, omdat we nog geen site hadden gevonden en we zouden wachten met het vrijmaken van de Navo-basis", aldus De Clerck.

Voor vier andere locaties staat wel al vast dat er een gevangenis komt. Voor Puurs, Leuze, Dendermonde en Sambreville wordt binnenkort een lastenboek gepubliceerd. Leuze en Sambreville moeten meteen ook een deel van de Brusselse gevangenen opvangen.

Harenaren ongerust
Heel wat Harenaren reageren verontrust op het nieuws. Een gevangenis zou de landelijke rust komen verstoren, vinden ze. "Ik zou niet op mijn gemak zijn, stel dat er eentje ontsnapt," zegt een Harense moeder met kinderen. "Ze zouden hier beter een rusthuis bouwen, en een goeie beenhouwer," reageert een bejaarde dame bij de kapper.

Voorlopig kunnen de bewoners van Haren nog op hun beide oren slapen, de gevangenis moet pas tegen 2016 af zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?