Taaltest verplicht voor wie start in Nederlandstalig onderwijs

Vanaf dit schooljaar moet elke leerling die in het Nederlandstalig onderwijs instroomt een taaltest afleggen. Op basis daarvan kan er een individueel taaltraject uitgestippeld worden.

In basisschool Sint-Joost-Aan-Zee in Sint-Joost-ten-Node bestaat zo’n taaltraject al langer.

“We werken al van in de kleuterklassen met een observatiesysteem dus voor ons verandert er niet veel,” zegt directeur Sven Moens aan FM Brussel. “We hebben veel kinderen die moeilijkheden met het Nederlands hebben omdat het hun moeder- of thuistaal niet is. Met veel van onze kinderen leggen we dus al zo’n taaltraject af.”

De taalscreening is verplicht voor iedereen die start in het Nederlandstalig lager- en secundair onderwijs. Dat zijn zo’n 130.000 leerlingen. toch is de taaltest geen toelatingsvoorwaarde. Leerlingen leggen de test ook pas af tijdens het schooljaar.

Zesjarigen die minder dan 220 halve dagen aanwezig waren in het Nederlandstalig kleuteronderwijs mogen ook niet meer zomaar starten in het gewone lager onderwijs. De klassenraad van het lager onderwijs beslist of een kind klaar is om naar het eerste leerjaar te gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?