Tandartsen krijgen wachtpraktijken voor dringende ingrepen

Bettina Hubo
© BRUZZ
25/03/2020

Ook de tandartsen moeten zich anders organiseren vanwege het coronavirus. Alle niet-acute zorg wordt uitgesteld, slechts de dringende behandelingen mogen gebeuren, weliswaar alleen in die praktijken die over het nodige beschermingsmateriaal beschikken. Daarom werd een lijst opgesteld van wachtpraktijken die prioritair bevoorraad worden met het nodige beschermingsmateriaal.

De Brusselse tandarts Nele Samaey, die haar praktijk heeft in de Zennestraat, werkt al bijna twee weken hoofdzakelijk telefonisch. “Ik doe geen consultaties, maar ben wel telefonisch bereikbaar,” legt ze uit. “Ik bekijk met mijn patiënten wat er aan de hand is en probeer hen zo goed mogelijk te helpen.”

Net als alle tandartsen te lande heeft ze van haar beroepsvereniging duidelijke richtlijnen gekregen: sluit je praktijk voor gewone raadplegingen, wees telefonisch bereikbaar, bekijk wat echt dringend is – zware infecties, bloedingen, trauma’s - en doe de urgente behandelingen alleen als je zowel jezelf als je patiënten voldoende kan beschermen.

Dat laatste is een groot probleem, zegt Michel Devriese, tandarts en woordvoerder van de Franstalige beroepsvereniging Société de Médecine Dentaire (SMD), waarbij het gros van de Brusselse tandartsen is aangesloten. “Tandartsen moeten zichzelf en hun patiënten nu beschermen, niet alleen vanwege het nauwe contact, maar ook omdat behandelingen als boren aerosol veroorzaken, kleine druppeltjes die heel langzaam neerdwarrelen en het virus kunnen transporteren.”

Niet genoeg bescherming

Volgens Devriese moeten tandartsen daarom extra veilige beschermjassen, handschoenen en mondmaskers dragen. “De meeste tandartsen beschikken daar niet over, ze werken doorgaans met een eenvoudig mondkapje, geen FFP2 zoals nu vereist.” Voorts zouden er vanwege de aerosol tussen elke behandeling enkele uren moeten zitten zodat de ruimte verlucht en ontsmet kan worden. Devriese: “Alleen op die manier kan vermeden worden dat de ene patiënt de andere besmet.”

Voor de meeste tandartsenpraktijken is het niet mogelijk om zich volledig te beveiligen. Daarom zijn de verschillende beroepsverenigingen de afgelopen dagen bezig geweest met het opstellen van lijsten van tandartspraktijken – doorverwijspraktijken of wachtpraktijken genaamd - die zich ertoe engageren om wel op deze manier te werken en die dan ook prioritair bevoorraad zullen worden met het nodige beschermingsmateriaal. De bedoeling is dat andere tandartsen hun dringende gevallen naar deze praktijken doorsturen.

De Vlaamse beroepsverenigingen VVT (Verbond der Vlaamse Tandartsen) en VBT (Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen) beschikken inmiddels over zo’n lijst, waarop momenteel ook één praktijk in Sint-Agatha-Berchem figureert. “Maar die lijst zal voortdurend veranderen, afhankelijk van het beschermingsmateriaal waarover de tandartsen beschikken,” zegt Frank Herrebout, voorzitter van de VBT. “Er zijn dringend mondmaskers nodig. Gisteren is er wel een lading gearriveerd in Brussel. Onze tandartsen hebben zelf gezorgd voor de verdeling over Vlaanderen. Elk van de doorverwijspraktijken kreeg er twintig. Daar kom je niet ver mee.”

“Patiënten met dringende noden moeten kunnen behandeld worden. Tandpijn is van de ergste pijn die er is.

Tandarts Nele Samaey

De Franstalige SMD, waarbij ook sommige Nederlandstalige Brusselse tandartsen zijn aangesloten, hoopt de lijst van ‘cabinets de garde’ vandaag rond te hebben, zegt Michel Devriese.

Angstig

Nele Samaey, ook lid van SMD, heeft haar klanten tot hier toe zelf kunnen verderhelpen, zegt ze. “Maar ik heb de afgelopen twee weken geen echte urgenties gehad. Ik merk wel dat de patiënten angstig en bezorgd zijn en willen weten of hun afspraak doorgaat.” Aangezien ze zelf niet over FFP2-mondmaskers en ander extra beschermingsmateriaal beschikt is ze blij met de wachtpraktijken die er gaan komen. “Patiënten met dringende noden moeten kunnen behandeld worden. Tandpijn is van de ergste pijn die er is.” Anderzijds vindt ze het vervelend dat haar patiënten dan terechtkomen bij een Franstalige wachtpost. Ze neemt zich dan ook voor om het geval per geval te bekijken. “Een kindje dat op zijn tanden gevallen is, kan wel nog even langskomen, bijvoorbeeld voor een foto. Maar een tand ontzenuwen, waarbij geboord moet worden, dat mag echt niet.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni