Tango met een bult

De Brusselse topvioliste Ananta Roosens stelt zaterdag de debuutplaat van La Sièste du Dromadaire voor bij Muziekpublique. Deze eigenzinnige tangoband brengt de Afrikaanse percussie terug waar ze thuishoort: in het tangosalon waar ze aan de basis ligt van de sensuele swing. "Als violist kun je in tango echt vuil spelen."

Wat hebben dromedarissen met tango te maken?
Ananta Roosens: (lacht) "Een groot log dier dat ver van sierlijk is, voor de meeste mensen is dat het tegenovergestelde van het clichébeeld van tango. Mijn bedoeling is dan ook de minder bekende kanten van tango te belichten. Alles is voor mij tango, het is een manier van naar het leven te kijken, zoals een raster op een film of bepaalde kleur op een foto. We hebben er het nummer La Gloire de la Bête Noire over geschreven, de glorie van het zwarte schaap, van de dromedaris in de tango."

Jullie spelen tango met percussie, dat is zeldzaam.
Roosens: "In traditionele Argentijnse tango zijn er geen percussie-instrumenten, maar het is wel zeer percussieve muziek. De percussie zit in de manier van spelen van de andere instrumenten. Tango komt van de Europeanen die naar Argentinië kwamen, maar er is ook invloed van de slaven uit Afrika. Alleen zijn hun afstammelingen allemaal 'verdwenen'. Maar die zwarte, Afrikaanse invloed zit wel nog in de muziek. Daar komt de enorme swing van tango vandaan. Wij besloten dat element er terug bij te halen. Het is een fragiel experiment omdat tango geen nood heeft aan percussie om er echt te staan."

Hoe geraakt een Brusselse zo verbeten van tango?
Roosens: "Dat is al acht jaar bezig. Die muziek lag me wel, ik kon er iets in kwijt dat me niet lukte met klassieke muziek. Als violist kun je heel vuil spelen in tango, je kunt grooven en swingen op je viool. Ik ben tango gaan studeren, ook in Argentinië, maar intussen speel ik eigenlijk geen tango meer, ik gebruik de tangotraditie eerder als inspiratiebron. Geen Argentijnse tango dus, wel tango uit een dromedaris-perspectief. Ik verwerk er ook Braziliaanse muziek, jazz en klassiek in, al wat goed klinkt, om te komen tot muziek zonder grenzen."

--------------------
Cd-voorstelling op 05/10 om 20u bij Muziekpublique, Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3 te Elsene.
Meer info op www.muziekpublique.be en www.lasiestedudromadaire.com

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • De gezichten van de Pride
  • Hoe Brussel Huisvesting al 8 jaar (bijna) geen huurtoelages betaalt
  • Gesprek met VUB-kandidaat-rectoren Jan Danckaert en Dirk Devroey
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Moonchild Sanelly: 'Ik hou van seks, en dat wil ik ook uitstralen'
  • Aimée De Jongh: la nouvelle vague néerlandaise de la BD
  • Kunstenfestivaldesarts: Silke Huysmans & Hannes Dereere
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement