'Tasers van de politie zijn onwettig'

Ook politiezone West doet mee aan het proefproject met tasers.
Updated: 28-05-2018 - 10:28

De procureurs-generaal hebben in een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) hun 'grote bezorgdheid' overgemaakt over een proefproject met tasers door de politie, waaraan ook politiezone West in Brussel meedoet.

"Het stroomstootwapen vereist een specifiek wettelijk kader dat vandaag niet bestaat. Het ding is dus onwettig", zeggen de vakbonden in Het Nieuwsblad, De Standaard en de Gazet van Antwerpen. Politievakbond ACV wil dat het proefproject met tasers in veertien politiezones, waaronder politiezone West in Brussel, onmiddellijk stopgezet wordt en dreigt met een staking.

"Als een politieman morgen iemand velt met een taser, en het slachtoffer overlijdt, dan zal die agent grote problemen krijgen. De agent maakt namelijk gebruik van een illegaal wapen. Niet alleen wij vinden dat, maar ook de procureurs-generaal. En die heren zijn niet de minsten in dit land: zij beslissen tenslotte over eventuele vervolging."

Net door dat gebrek aan juridisch kader, is de Brusselse politiezone Zuid uit het project gestapt. Politiezone West doet wel nog mee, maar is het eens met de vakbond. "Binnenlandse Zaken moet dit bekijken en er moet een juridisch kader komen, om problemen in de toekomst te vermijden," zegt woordvoerder Johan Berckmans aan BRUZZ.

Dodelijk wapen?

ACV Politie heeft niet alleen vragen bij het wettelijk kader, maar ook bij het gebruik van de stroomstootwapens. "Het is een niet-dodelijk wapen, maar volgens Amnesty International zijn er in de VS alleen al honderd overlijdens geregistreerd als gevolg van het gebruik van een taser", zegt ACV Politie-secretaris Joert Dehaes.

"Het probleem is dat de politie-agent niet kan inschatten of de persoon waartegen hij het wapen wil gebruiken hartproblemen heeft, bepaalde geneesmiddelen heeft gebruikt of zwanger is. Wij zijn dan ook geen voorstander van het wapen, wegens de te hoge risico's".

'Huidige wet voldoende'

De procureurs-generaal vragen een nieuwe wet zodat het wapen wel geoorloofd zal zijn, maar op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan ­Jambon (N-VA) zien ze dat anders. "We bedanken het College voor hun advies maar volgens ons is de huidige wet voldoende. We gaan dus niet op hun verzoek in", zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van Jambon.

Tijdens De Ochtend op Radio 1 stelde minister Jambon begrip te hebben voor de vakbonden, wanneer een belangrijk orgaan zoals het college van procureurs-generaal kritische bemerkingen maakt. Hij wees er wel op dat de tasers momenteel al worden gebruikt door de special forces bij de politie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?