Telewerk wordt een blijver in Brusselse overheidsdiensten

© PhotoNews
| Telewerken op de laptop tijdens de lockdown van de coronacrisis.

Minstens tot 8 juni blijft telewerk de norm bij de gewestelijke overheidsdiensten. Minister van Openbaar Ambt Sven Gatz (Open VLD) wil ook nadien het thuiswerken structureel implementeren. "Medewerkers die dat wensen, zullen één tot twee dagen per week van thuis mogen werken."

Iedereen die thuis kan functioneren in zijn functie, werkt thuis. Dat is de regel binnen de Brusselse overheidsinstellingen nog tot 8 juni. Volgens Gatz bewees deze manier van werken zijn waarde. Hoewel door de coronacrisis verplicht, zal het ook na de pandemie een blijver worden.

Vanaf 8 juni zullen ambtenaren van de gewestelijke instellingen terug op kantoor mogen werken. Dat moet gebeuren volgens de veiligheidsvoorschriften. Werkgevers stellen mondmaskers ter beschikking voor het openbaar vervoer, er komt plexiglas voor bijvoorbeeld loketfuncties en de bureaus worden ingedeeld volgens de afstandsregels.

Betere balans tussen werk en privé

Om het openbaar vervoer en de werkvloer niet te overbelasten, wordt thuiswerk wel zoveel mogelijk aangemoedigd voor de functies die dat toelaten. Vergaderingen zullen waar mogelijk digitaal verlopen. "Telewerk bracht de voorbije maanden geen onherstelbare nadelen aan het licht voor de overheidsdiensten", licht Gatz toe.

Meer nog, veel ambtenaren zijn vragende partij om thuis te mogen werken. "Omdat ze daardoor een betere balans vinden tussen werk en vrije tijd", aldus de Brusselse minister van Openbaar Ambt. "Daarom willen we van thuiswerken een blijver maken. Na de zomer moet het mogelijk zijn om op structurele basis één tot twee dagen per week van thuis te werken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?