Tercoignevijver behoudt sliblaagje

Karolien Merchiers
© Brussel Deze Week
03/04/2008
Door een verkeerde inschatting van een studiebureau heeft de gemeente te weinig slib laten afgraven van de bodem van de Tercoignevijver. Enkele vissers protesteren, maar er valt niet veel aan te doen, zegt de gemeente.

De restauratie van de Tercoigne­vijver is sinds januari volop bezig, maar zorgt nu al voor onrust. Enkele vissers klagen het feit aan dat er te weinig slib van de bodem verwijderd is en dat het zich op de naakte oevers afzet. Schepen van Leefmilieu Annemie Vermeylen (Groen!) geeft toe dat er een vergissing is begaan, maar ze voegt eraan toe dat de gemeente niet de middelen heeft om de situatie recht te trekken. "In het bestek hadden we gezet dat er een laag van dertig centimeter slib van de bodem verwijderd moest worden," legt ze uit. "Voor dat getal hebben we ons gebaseerd op het advies van een gespecialiseerd studiebureau dat we hadden geraadpleegd. Tijdens de werkzaamheden bleek echter dat er meer slib was dan gedacht. De aannemer was wel bereid om meer af te graven, maar dat zou enorme meerkosten, wel 160.000 euro, met zich mee hebben gebracht, omdat het vervoer en de verwerking van het slib heel duur zijn."

"We zijn op zoek gegaan naar alternatieven, onder meer bij het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM)," vervolgt Vermeylen. "Zij waren wel geïnteresseerd in het slib omdat ze het als meststof kunnen gebruiken, maar ze konden het ten vroegste pas binnen zes maanden komen halen, wat veel te laat is voor ons. We zijn ook gaan aankloppen bij de Dienst voor Monumenten en Landschappen om extra middelen te vragen (nu al betaalt de dienst 80 procent van de kosten, KM), maar zij konden niet helpen. We hebben ook overwogen of we de extra kosten konden verhalen op het studiebureau, dat tenslotte een fout heeft gemaakt, maar dat blijkt niet te kunnen. Want doordat de gemeenteraad het bestek heeft goedgekeurd, is de gemeente nu zelf verantwoordelijk, en niet het studiebureau. Er zit dus niets anders op dan het resterende slib in de vijver te laten. Maar dat is niet echt een probleem, omdat slib tenslotte een natuurlijk verschijnsel is en het hier niet vervuild is. En eens de vijver weer gevuld is met water, zal het slib zich weer egaliseren en zal het niet meer te zien zijn."

Op 17 april rond 17 uur wordt de hernieuwde vijver offi­cieel voor 'open' verklaard door de burgemeester. Het gaat om een vijver van René Pechère, en 2008 is Pechè­re-jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni