Terreurslachtoffer moet ook door administratieve lijdensweg

Mathias Declercq
© BRUZZ
17/08/2016

Een slachtoffer van de aanslagen van 22 maart klaagt de manier aan waarop België de slachtoffers behandelt. Na vier maanden hospitalisatie is hij weer thuis en nu begint ook de financiële afhandeling van de ziekenhuiskosten. Dat gaat gepaard met de nodige problemen want zijn verzekering zou niet alle ziekenhuiskosten dekken. “Van een maandelijkse uitkering van nog geen 1000 euro heb ik nu 880 euro aan het ziekenhuis betaald.” In de loop van de namiddag gaf zijn verzekeraar toe een fout te hebben gemaakt.

“Zorg ervoor dat je zeker nooit het slachtoffer van terrorisme wordt in België”, opent Walter Benjamin zijn betoog via zijn Facebookprofiel. Benjamin verloor een been bij de aanslag in Zaventem, zijn ander been werd ook zwaar beschadigd. Na zijn verblijf in het UZ Brussel krijgt hij nog steeds facturen in de bus van zijn ziekenhuiskosten. “Ik vind het al schandalig dat ik zo’n facturen in mijn bus krijg als slachtoffer van een aanslag. Waarom neemt de regering dit niet meteen zelf in handen?”, vraagt Benjamin zich af.

Het overgrote deel van de kosten, in zijn geval zo’n 11.341,45 euro, wordt door de mutualiteit betaald. Maar dan schiet er nog een bedrag van 867,90 euro over. Die factuur stuurde Benjamin naar zijn verzekeringsmaatschappij, waarbij hij een hospitalisatieverzekering heeft. De verzekeraar liet daarop weten maar 187,52 euro terug te betalen. Toen Benjamin om meer uitleg vroeg, kreeg hij te horen dat hij niet gedekt is voor de gebruikte kompressen, die hij zelf moet betalen.

Daarop contacteerde Benjamin Amlin, de verzekeringsmaatschappij van Brussels Airport. Daar stelden ze hem voor om 140,41 euro terug te betalen. “Denken die verzekeringsmaatschappijen nu echt dat ik die kompressen heb gebruikt om me op te maken in de toiletten?”, vraagt Benjamin zich af. “Beeld je in hoeveel tijd en moeite ik in mijn toestand al heb moeten steken in het najagen van dat geld. Voor de reconstructie van de luchthaven was er wel onmiddellijk geld, maar ik blijf achter. Ook de andere slachtoffers moeten door dezelfde administratieve rompslomp.”

Benjamin betaalde dan maar zelf de factuur van het ziekenhuis. “Maar binnenkort komen de facturen binnen voor de periode april tot en met juli, waarbinnen ik talloze chirurgische ingrepen moest ondergaan. Ik zal dan maar in de Nieuwstraat gaan bedelen als ik die facturen ook wil betalen”, klinkt het bij de Brusselaar.

Er is dan wel een speciaal fonds in het leven geroepen dat slachtoffers van de aanslagen financieel moet bijstaan, maar die pot kan om onduidelijke redenen niet aangesproken worden in dit geval, kreeg Benjamin te horen van Olivier Lauwers van de Commissie voor financiële hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden.

In de loop van de namiddag heeft de verzekeraar toegegeven een fout te hebben gemaakt. Walter Benjamin was door een administratieve onnauwkeurigheid niet erkend als slachtoffer van de aanslagen. De ziekenhuiskosten zullen nu toch volledig gedekt worden.

Benjamin voegde ook de foto’s van de facturen en de correspondentie met de verzekeringsmaatschappij bij zijn betoog:

De factuur van het UZ Brussel. © Facebook
Het antwoord van zijn verzekeringsmaatschappij Ethias. © Facebook
Het antwoord van de verzekeringsmaatschappij van Brussels Airport. © Facebook

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni