Test rekeningrijden: 'Autogebruik daalt met 8 procent'

Voorlopige resultaten van het proefproject met rekeningrijden eerder dit jaar wijzen op een daling van het autogebruik met gemiddeld 5,5 procent. In de stad is de daling groter en werden 8 procent minder voertuigkilometers geteld. De Lille pleit voor een snelle invoering, begeleid met extra investeringen in openbaar vervoer.

Duizend mensen deden mee aan de test. Acht weken lang werd hun verplaatsingsgedrag geregistreerd en konden ze een virtueel budget besteden. Sommigen pasten hun rijgedrag helemaal niet aan. Anderen lieten de auto vaker staan, of combineerden de wagen met andere vervoersmiddelen.

De daling van het autogebruik zou gemiddeld 5,5 procent bedragen. In de stad is het effect groter: -8 procent. Dat blijkt althans uit een voorlopig rapport waar Le Soir woensdag over bericht. Mogelijk zou de vermindering van het autogebruik groter zijn als de mobiliteitskeuzes ook daadwerkelijk een verschil zouden maken in de portemonnee. 

De gedetailleerde resultaten van de test worden later deze maand overgemaakt aan de Gewesten, die uiteindelijk moeten beslissen of rekeningrijden al dan niet wordt ingevoerd. 

Ideologische tegenstellingen
Uittredend staatssecretaris voor Mobiliteit in Brussel Bruno De Lille (Groen) heeft het proefproject mee besteld. Hij grijpt de resultaten aan om te pleiten voor een snelle toepassing van rekeningrijden. Zijn partij is zelfs bereid om daar vanuit de oppositie aan mee te werken, klinkt het.

"De mobiliteitsproblemen zijn vandaag heel groot in en rond Brussel, maar de test toont aan dat we er iets kunnen aan doen", zegt De Lille aan FM Brussel. "Laten we de ideologische tegenstellingen aan de kant schuiven en kijken hoe we rekeningrijden op de meest eerlijke manier kunnen invoeren."

Een invoering van rekeningrijden moet voor De Lille wel samengaan met een versnelling van de geplande investeringen in beter openbaar vervoer, zoals de tramlijnen tussen Brussel en de Rand en het langverwachte GEN, het voorstadsnet van de NMBS.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?