Thielemans boos om satirisch artikel

JCO
© brusselnieuws.be
18/01/2013
Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS) kan niet lachen met een satirisch artikel op de website ‘De Rechtzetting’. In het fictieve artikel stelt Thielemans voor om homovrije speelstraten in te richten voor moslimkinderen om gaybashing tegen te gaan. Thielemans zelf is verontwaardigd en vraagt om het artikel te verwijderen en dreigt met zijn advocaat.

Het artikel 'Homovrije speelstraat voor moslimkinderen' op De Rechtzetting is, voor alle duidelijkheid, satire en berust niet op waarheid. De website richt zijn vizier wel vaker op de Brusselse politiek en Freddy Thielemans is daarbij een geliefkoosd doelwit.

Een van de citaten die Thielemans in de mond wordt gelegd over de homovrije speelstraat luidt: "Met dit voorstel beschermen we homo's tegen geweld en kinderen tegen moreel verderf. Iedereen wint."

De Brussels burgervader kan er alleszins niet mee lachen. Hij heeft de redactie van De Rechtzetting gevraagd het artikel te verwijderen. Dat bericht De Morgen en wordt door het kabinet-Thielemans bevestigd aan brusselnieuws.be. "Ze hebben niet het recht om Freddy Thielemans dergelijke pseudo-citaten in de mond te leggen", zegt woordvoerder Nicolas Dassonville. "Deontologisch is dit een brug te ver. Als het artikel niet verwijderd wordt, houden wij ons het recht voor om verdere stappen te ondernemen."

Bij De Rechtzetting zijn ze niet onder de indruk. De redactie beroept zich op het recht op satire. "De recente veroordelingen van Yves Desmet en de collega's van MO* indachtig kun je je natuurlijk afvragen wat dat recht nog waard is", zegt een anonieme medewerker aan De Morgen. "Maar dat is een reden te meer om níét in te gaan op de ijdele wensen van politici die onze berichtgeving slecht verteren. Hoe kunnen wij nog spotten met de burgemeester van Brussel als we hem niet in onze stukken mogen vermelden?"

"Als Thielemans vreest dat zijn geveinsde uitspraken niet te onderscheiden zijn van zijn werkelijke discours, is zijn probleem uiteraard veel groter dan het onze", besluit de medewerker. "Terloops willen we hem ook aanraden zich te informeren over het Barbra Streisandeffect (waarbij pogingen om iets uit de media te houden, paradoxaal net de aandacht trekken, red.)."

Ook de holebifederatie en Anderlechts burgemeester Eric Tomas (PS) worden in het artikel door de mangel gehaald.

Beeld bij artikel van De Rechtzetting

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni