Thielemans wil verplichte burgerstage in secundair

© brusselnieuws.be
09/07/2012
Als Freddy Thielemans (PS) opnieuw verkozen wordt, wil hij een verplichte burgerstage invoeren in het vijfde en zesde secundair van de stedelijke scholen. "We willen leerlingen doen beseffen in welke maatschappij ze leven.” Ook lijstduwer en Vlaams onderwijsminister Pascal Smet (SP.A) is voor.

De Brusselse PS vindt dat veel leerlingen wel helemaal los van de echte samenleving lijken te leven. De lokale afdeling van de partij stelt daarom voor om een burgerstage van twee weken tot een maand in te voeren. De stage zou verplicht zijn voor de leerlingen van het vijfde en het zesde middelbaar in scholen van de Stad Brussel.

"De jongeren zouden ondergedompeld worden in een andere wereld dan de vertrouwde omgeving", legt Yvan Mayeur, nummer 3 op de PS/SP.A-lijst uit in La Dernière Heure. "Ze zouden bijvoorbeeld taken in ziekenhuizen, bij de brandweer, Samu Social, de politie of de vzw Bravvo kunnen vervullen", vult Thielemans aan.

De twee zien de leerlingen bijvoorbeeld aan het onthaal van een ziekenhuis of als onkruidbestrijder in de stedelijke parken.

De PS'ers willen er een verplichte formule van maken, maar zien de stage zeker niet als straf en overwegen zelfs een vergoeding uit te keren.

De invoering van de stage moet in zekere zin ook de leemte vullen die is ontstaan sinds de verplichte legerdienst verdween, vindt Thielemans. "Vroeger slaagde de legerdienst erin om turbulente jongeren een nieuw kader te bieden. We willen opnieuw in die richting."

Het Brusselse stadsbestuur beschikt volgens de burgemeester vandaag al over de wettelijke instrumenten om zo'n stage in te voeren.

Vlaams onderwijsminister Pascal Smet bevestigt in dat het Brusselse stadsbestuur zo'n stage kan invoeren, als het schoolreglement die expliciet vermeldt. "Het stadbestuur is daar als inrichtende macht voor bevoegd", klinkt het op zijn kabinet.

Smet, die de PS-SP.A-lijst duwt in Brussel-Stad, toont zich in de krant ook een voorstander van het plan. Zo'n stage past volgens hem in de vakoverschrijdende eindtermen van het secundair onderwijs, die onder meer op sociale vaardigheden focussen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Politiek , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni