Thuislozensector wil meedenken over toekomst Samusocial

© Layla Aerts - Fedasil

De Brusselse verenigingen die werken rond opvang- en begeleidingsdiensten voor thuislozen benadrukken  dat ze in de verste verte niets te maken hebben met de schandalen bij Samusocial. “De bestuursmandaten binnen de verschillende vzw’s van onze federaties worden volledig onbezoldigd uitgeoefend.” De organisaties stellen zich ook ten dienste van de regering voor "een geïntegreerde aanpak van de strijd tegen dak-en thuisloosheid."

Het gezamenlijke persbericht gaat uit van AMA (Fédération des maisons d’accueil et des services d’aide aux sans-abri), Fédération Bico Federatie, Regio-overleg Thuislozenzorg en CAW Brussel. Zij brengen een zestigtal onthaal-, opvang- en begeleidingsdiensten voor dak- en thuislozen samen.

De verenigingen vrezen dat de schandaalsfeer bij Samusocial overslaat naar hun organisaties. In het persbericht zetten ze in de verf dat bij hen alles volgens de regels van de wet verloopt: “het bestuur van onze verenigingen moet de geldende reglementeringen respecteren, en op een ethisch verantwoorde manier haar beheerstaken met de nodige beroepsernst uitvoeren.” Volgens de verenigingen is transparantie in het beheer vanzelfsprekend, en worden er geen vergoedingen in de vzw’s betaald.

De organisaties pleiten voor “absolute duidelijkheid” in het functioneren van Samusocial. De toekomst van Samusocial is nog onduidelijk, en daarom biedt de thuislozensector “diensten en expertise aan de bevoegde overheden” aan. De sector pleit voor een “geïntegreerde aanpak van de strijd tegen dak-en thuisloosheid”, en vraagt overleg met de voogdijministers Pascal Smet (SP.A) en Céline Fremault (CDH).

Volgens de organisaties gaat er nu veel aandacht naar de noodopvang, zoals de opvang voor daklozen tijdens de winter. "Maar we pleiten voor een aanpak die breder gaat dan enkel de focus op urgentie", zegt Birger Blancke van Bico Federatie aan BRUZZ. "Langs de andere kant is het wel al een goede zaak dat de bevoegde ministers het budget voor de steun aan daklozen ingrijpend verhoogd hebben. Dat is een goede zaak. Wij pleiten nu voor een bredere discussie over hoe die middelen ingevuld worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?