Tiental manifestanten voor zestigste verjaardag van moord op Lumumba

© RV
| Ook op het Lumumbaplein aan de Naamsepoort vond een herdenking plaats die werd bijgewoond door een tiental personen

Zondagmiddag is een tiental personen bijeengekomen voor het kunstencentrum Bozar. Ze willen België herinneren aan zijn verantwoordelijkheid bij de moord op de eerste Congolese premier Patrice Lumumba, dag op dag zestig jaar geleden. Ook op het Lumumbaplein aan de Naamsepoort vond een herdenking plaats, die werd bijgewoond door een tiental personen.

"Naast de verantwoordelijkheid van staten zoals België en bedrijven, zijn er ook individuele verantwoordelijkheden. Daarom ontmoeten we elkaar voor de Bozar, waarvan Etienne Davignon aan het hoofd staat", zeggen de leden van het Collectif mémoire coloniale en Intal Congo, organisaties die zich inzetten voor onder meer dekolonisatie.

De familie van Lumumba diende in 2011 een klacht in tegen tien Belgen, onder wie Etienne Davignon, voor hun rol bij zijn moord op 17 januari 1961. Davignon werkte toen als diplomaat op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voor de Bozar losten actievoerders Davignons boek "Mijn drie levens" op in zuur. Het gaat om een symbolische actie: ook het lichaam van Lumumba zou zijn opgelost in zuur. In 2001 erkende een parlementaire onderzoekscommissie dat sommige regeringsleden en andere Belgische actoren een morele verantwoordelijkheid dragen voor de moord op de eerste Congolese premier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?