Tiental mensen zonder papieren op werfkraan op Regentlaan

© Joachim Nijs

Een aantal mensen zonder papieren heeft zich maandagochtend verschanst op een werfkraan op de Regentlaan, vlak bij de Naamsepoort in Brussel.

Het gaat om een tiental mensen zonder papieren, stelde een reporter ter plaatse vast. De politie is samen met de Brusselse brandweer aanwezig en heeft een deel van de werf afgesloten. Volgens de politie zijn de mensen rond 4 uur in de kranen geklommen. Een onderhandelaar van de federale politie is opgeroepen om met hen contact te leggen.

De actievoerders klagen erover dat er op heel wat Brusselse bouwwerven sans-papiers aan het werk zijn, voor een vergoeding onder het minimumloon en in gevaarlijke omstandigheden. 

"Het gaat om mensen die al jarenlang samen met ons actie voeren en nu uit wanhoop een radicalere actie voeren", zegt Saïd, woordvoerder van de Coordination des Sans-Papiers. "Een aantal van hen heeft bij de grote regularisatie van 2009 een aanvraag gedaan, maar die is geweigerd. Het gaat onder meer om Marokkanen, maar er zitten ook andere nationaliteiten bij. Eén van hen is een zeer zieke vrouw. Het enige wat ze willen, zijn verblijfspapieren."

Eén van de aanwezigen is Abdel Mofid, wiens broer boven in een van de kranen zit. "Eén van de actievoerders is al 17 jaar in België, werkt hier als zelfstandige en betaalt belastingen. Anderen hebben een tijd geleden een hongerstaking gehouden. Toen zijn hun verblijfspapieren beloofd, maar die hebben ze nooit gekregen. Ze voeren nu actie om papieren te krijgen maar tegelijkertijd vragen ze aandacht voor de situatie van de vluchtelingen, en het feit dat ze vaak op werven als deze uitgebuit worden."

Het verkeer op de Regentlaan en de Waterloolaan kan door, maar voetgangers moeten een omweg maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?