Tijdelijk woonproject voor ex-gedetineerden in Vorst

Brussels minister van Huisvesting en Sociale Actie Céline Fremault (CDH) maakt 130.000 euro vrij om ex-gedetineerden tijdelijk te voorzien van een verblijfplaats. De minister wil deze mensen een duwtje in de rug geven en zo stigmatisering tegengaan. “Deze maatregel moet de re-integratie van oud-gevangenen ten goede komen.”

Voor wie een deel van zijn leven in de gevangenis doorbracht, volgt er na de vrijlating vaak nog een veroordeling. Zo is het voor een ex-gedetineerde vandaag niet vanzelfsprekend om zomaar opnieuw een dak boven zijn hoofd te vinden.

Daar wil Brussels minister van Huisvesting en Sociale Actie Céline Fremault (CDH) met een subsidie van 130.000 euro verandering in brengen, schrijft La Capitale. Voor dat bedrag krijgen vier ex-gedetineerden de kans om tijdelijk te gaan samenwonen in een huis in Vorst.

Mentaliteitsverandering
“Zes maanden lang hebben we gezocht naar een eigenaar die bereid was zijn woning te verhuren aan ex-gevangenen. Uiteindelijk hebben we in Vorst iemand gevonden die in het buitenland woont en geen bezwaar had tegen de komst van deze mensen.”

Fremault hoopt dat dit project een mentaliteitsverandering teweeg kan brengen. “Het lijkt me essentieel om ex-gedetineerden te steunen in hun zoektocht naar een verblijfplaats. Zij worden al te vaak gestigmatiseerd. Deze maatregel moet de re-integratie van oud-gevangenen ten goede komen.”

Autonome profielen
Begin juli namen de bewoners van het pand hun intrek. Het gaat om drie mannen en een vrouw waarvan de leeftijd schommelt tussen de twintig en veertig jaar. Zij betalen elk 350 euro huur en worden in hun huishoudelijke taken bijgestaan door twee maatschappelijk assistenten.

“Elke maandagmorgen is er overleg tussen de sociaal assistent en de vier bewoners over wie de vuilnisbakken buitenzet en wie de volgende zeven dagen de afwas voor zijn rekening neemt. Dat zorgt soms voor strubbelingen, maar de personen willen er alles aan doen om hun re-integratie te laten slagen”, aldus Fremault in La Capitale.

De bewoners zullen vanaf september voor het onderhoud van het huis ook ondersteund worden door een vereniging uit Vorst. Na zes maanden loopt het huurcontract af maar mits een positieve evaluatie bestaat de mogelijkheid om de termijn een of twee keer te verlengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuwe procedure tegen doodstraf Djalali

samenleving 1518016338

Nieuws uit Brussel in je mailbox?