© google

Tochtgat aan Naamsepoort krijgt windmolens

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
08/07/2015

Drie stadswindmolens en een windturbine, dat is wat het bedrijfje Amaay! binnenkort aan de Naamsepoort wil installeren. “We zijn heel hoopvol dat we een bouwvergunning zullen krijgen.”

Amaay! is een bedrijfje dat oplossingen voorstelt om de economie te vergroenen. Het is gevestigd in de Bastion Tower aan de Naamsepoort en heeft een bouwaanvraag ingediend voor het plaatsen van drie stadswindmolens en een windturbine in en rond de kantoortoren, vlak aan de metro-uitgang.

De stadswindmolens zouden voldoende energie moeten opwekken voor de verlichting in de openbare ruimte aan de Naamsepoort.

“Klopt,” zegt Bob Starck van Amaay!. “Uit onze metingen blijkt dat er voldoende wind is. Meer zelfs dan op het dak van The Hotel.”

Starck voorziet drie kleine windmolens in de openbare ruimte, en één windturbine in de doorgang in de sokkel van de Bastion Tower. Dus niet op het dak.

Rondvliegende pegels
Starck bevestigt dat er veel wind doorgiert. En wie er komt, weet dat het een echt tochtgat is. “Die turbine is er vooral om onze expertise te verhogen. We zijn hiervoor nog in een experimentele fase.”

De bouwaanvraag is ingediend. Starck kreeg positieve signalen van het Brussels Gewest dat die vergunning ook afgeleverd zal worden. Het Brussels Gewest is zelf partner in het project.

“Als we eind dit jaar onze vergunning krijgen, kunnen we de molens in enkele weken bouwen.”

Uit een VUB-studie bleek eerder al dat kleine windmolens in de stad wel degelijk hun nut kunnen hebben, ondanks hun relatief lage rendement.

Stedelijke windmolens kunnen wel problematisch zijn in de winter. IJsvorming op de wieken kan zorgen voor rondvliegende pegels. Starck ziet geen probleem: “De molens stoppen automatisch als het gaat vriezen,” zegt hij.

© Amaay!

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie