Toekomstplannen Molenbeekse culturele pool Manchester krijgen vorm

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 8 september 2021
Updated: 08-09-2021 - 16:57

Het bureau BC Architects is gekozen om tussen nu en eind 2025 de transformatie van de culturele en artistieke pool Manchester in Molenbeek te leiden en tot een goed einde te brengen. Brussels minister-president Rudi Vervoort, Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux en directeur van de Maatschappij voor stedelijke inrichting (MSI) Gilles Delforge stelden woensdag het toekomstige project voor.

De gebouwen op de huisnummers 13 tot 19 in de Manchesterstraat in Molenbeek worden al enkele jaren tijdelijk bezet door creatieve spelers, in afwachting van een definitieve renovatie. Nu de geselecteerde architecten gekozen zijn, krijgt het project echt vorm. Dankzij de aanwezigheid van onder meer Decoratelier en Recyclart is Manchester nu al een culturele pool geworden.

"We versterken de basis die er al bestaat in deze creatieve en artistieke pool. Daarnaast versterken we ook van de eigenheid van de verschillende gebouwen die er al zijn, terwijl we de beschikbare openbare ruimte benadrukken. We kiezen voor een flexibele omsluiting met toevoegingen van trappenhuizen en liften", vertelt Wesley Degreef van BC Architects.

Recyclart mag al zeker blijven na de renovatie. Wie daarnaast nog een plaats krijgt en de nieuwe atelierruimtes, culturele lobby of polyvalente zaal mag gebruiken, wordt later bepaald. De MSI wil de aanvraag voor de bouwvergunning indienen in maart 2022 en hoopt in september 2023 de werf op te starten. De werken moeten ongeveer twee jaar duren. Er wordt een budget van 14 miljoen euro voorzien binnen het Stadsvernieuwingscontract Heyvaert-Poincaré en via Beliris.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?