Toeloop voor afscheidmis kardinaal Danneels

Godfried Danneels heeft zaterdagavond zijn afscheid gevierd als kardinaal en aartsbisschop van het bisdom Mechelen-Brussel. Dat gebeurde onder grote belangstelling in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel.

Het afscheid van kardinaal Danneels (76) werd gespreid over drie vieringen: één in Nijvel, één in Mechelen en één in Brussel. De viering in Brussel werd onder meer bijgewoond door koningin Fabiola en prinses Mathilde.

De grote kathedraal zat volledig vol en het werd een emotionele viering. "Een van de mooiste vieringen die ik al meegemaakt heb," zei Danneels achteraf. "De sfeer van gebed en luisteren die in de kerk hing, heb ik nog maar zelden meegemaakt."

In zijn homilie drukte Danneels zijn bezorgdheid uit over de crisis in de katholieke kerk. Hij riep de christenen op om te durven geloven. "Als je afscheid neemt, moet je ook de dingen kunnen zeggen die je op het hart liggen," aldus Danneels.

Wie de volgende kardinaal wordt is nog niet duidelijk. Daarvoor is het wachten op de paus. De huidige hulpbisschop van Brussel Jozef De Kesel wordt alvast getipt als mogelijke opvolger. De Kesel eerde Danneels tijdens de afscheidsviering omdat hij de kerk in België bij elkaar hield.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?