Toename islamitische begrafenissen zet zich door in Vlaanderen

© Saskia Vanderstichele

Het aantal islamitische begrafenissen is aan een sterke stijging bezig in Brussel en Vlaanderen. Eerder schreef BRUZZ dat het aantal begrafenissen de afgelopen tien jaar is verdubbeld op de multiconfessionele begraafplaats in Evere. Een rondvraag van VRT Nieuws toont dat de trend zich over heel België voortzet.

Op het kerkhof Schoonselhof in Antwerpen bevindt zich het grootste islamitische perceel van Vlaanderen. Alles samen liggen er nu 558 moslims begraven. Tot voor kort was het aantal jaar na jaar stabiel. Maar sinds enkele jaren neemt dat voorzichtig toe. In 2013 werden er nog 33 moslims begraven, vorig jaar waren dat er al 55, zo schrijft VRT Nieuws.

Op het oudste islamitische kerkhof van Vlaanderen, in Houthalen-Helchteren in Limburg, liggen momenteel 314 moslims begraven. Al sinds de jaren 70 worden er islamitische begrafenissen gehouden. Veel mijnwerkers waren afkomstig uit Marokko of Turkije. Toen lagen er amper 10 moslims begraven. Ook hier is de grootste toename er de laatste jaren gekomen.

Ceremoniecentrum
Ook in de Brusselse gemeente Evere merken ze een stijging. In 2003 werden er 94 moslims begraven. Vorig jaar waren dat er al 265. Beckers schat dat er dit jaar minstens 280 moslims zullen worden begraven, opnieuw een stijging.

"Het komt volgens mij door de band met het oorspronkelijk land die steeds minder wordt", stelt Ludo Beckers, directeur van de begraafplaats in Evere. "Als ze erheen gaan worden ze steeds vaker als vreemde beschouwd. Er is ook het feit dat de graven verlaten zijn als ze gerepatrieerd worden, ze gaan niet elke vrijdag naar Marokko op het graf bidden, terwijl ze dat hier wel kunnen."

Doordat niet-moslims steeds vaker kiezen voor crematies, kan het kerkhof van Evere 4,5 hectare vrijmaken voor islamitische begrafenissen. Daarnaast komt er nog een nieuw administratief centrum en ceremoniecentrum. "We zijn een multiconfessionele begraafplaats en dus is de ceremonieruimte op alle geloofsovertuigingen afgestemd", aldus Beckers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook