Toename van verbale agressie bij patiënten UZ Brussel

© Lander Loeckx
| Het UZ Brussel in Jette.

Het Universitair Ziekenhuis van Brussel heeft in 2017 een toename vastgesteld van de verbale agressie bij patiënten. Dat maakt het bekend in zijn jaarverslag. Het UZ pleit daarom voor een holistische benadering. De aanmeldingen op spoed blijven stijgen.

Naast de toename van de verbale agressie merkt het Brusselse ziekenhuis ook een stijging op in het aantal patiënten die een afbetalingsplan vroegen voor hun ziekenhuisfactuur. Vooral alleenstaande ouders hebben het moeilijk. De afstemming van de ziekenhuiszorg op de thuiszorg blijft een uitdaging en dus blijkt de rol van de sociale werkers nog belangrijker, aldus het jaarrapport.

Het UZ pleit daarom voor een holistische benadering waarbij ook de biologische, psychologische en sociale factoren bij ziekte in acht worden genomen. Intussen wordt de vraag naar zorg groter.

Geen huisarts

Het aantal raadplegingen steeg tegenover 2016 licht met 2,3 procent naar 369.410 consultaties in 2017. Het aantal opnames bleef met 30.330 stabiel in 2017, maar het aandeel geplande zorg steeg tegenover de ongeplande, urgente opnames wel met 2,5 procent in 2017. Een andere vaststelling is dat de aanmeldingen op de spoedgevallendienst blijft stijgen en in 2017 met 2,83 procent toenamen.

"Heel wat mensen, vooral uit het Brusselse, hebben geen vaste huisarts, waardoor ze vaak rechtstreeks naar de spoedgevallendienst komen. De groei van de drie laagdrempelige satellietklinieken in Dilbeek, Etterbeek en Willebroek toont duidelijk aan dat heel wat patiënten gebruikmaken van het zorgaanbod in hun nabijheid," klinkt het bij het UZ Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?