Toepassing huisvestingscode moet nog opwarmen

© tvbrussel
25/04/2005
Negen maanden na de invoering van de huisvestingscode heeft het gewest tweeënzestig huisbazen beboet. Die verhuurden panden die niet aan de minimumnormen voldoen. Dat blijkt uit cijfers van Françoise Dupuis (PS), staatssecretaris voor Huisvesting.

Het Brussels Gewest telt ongeveer 260.000 huurwoningen. Vijfenvijftig procent van de Brusselaars is huurder. Om hen te beschermen is sinds 1 juli 2004 in Brussel de huisvestingscode van kracht. Daarin staan minimumcriteria over veiligheid, hygiëne en uitrusting. Dertig inspecteurs zijn dagelijks in de weer om na te gaan of de huurwoningen er aan voldoen.

Gerechtelijke procedures tegen malafide huisbazen lopen er nog niet sinds de invoering van de Brusselse huisvestingscode. Volgens staatssecretaris Dupuis zijn er wel al administratieve boetes opgelegd, ongeveer zeven per maand die gemiddeld 6.500 euro bedragen.

Françoise Dupuis: "Het aantal boetes is nog klein want we beginnen nog maar net. Voor men een boete geeft, moet men ook kunnen vaststellen dat er iets mis is. En men moet ook een termijn gegeven hebben aan de mensen, opdat ze de fouten zouden verbeteren."

De afgelopen negen maanden behandelde de huisvestingsinspectie 873 dossiers. Zestig procent zijn aanvragen voor certificaten of attesten voor huurwoningen. De overige veertig procent heeft betrekking op klachten en controles.

Dat de kwaliteit van de huurwoningen vaak te wensen overlaat, stelt inspecteur Frédéric Degives dagelijks vast. "De twee voornaamste zwarte punten die we in woningen aantreffen zijn de gasinstallaties en vocht. Dat is zo voor één dossier op twee."

Vele goedkopere huurwoningen zijn oud en uitgeleefd. Dat is zeker zo op de privé-huurmarkt, goed voor vijfennegentig procent van de klachten. Maar ook sociale woningen ontsnappen niet aan dit fenomeen. Eén sociale woning op vijf zou niet voldoen aan de door de huisvestingscode opgelegde minimumnormen. De regering zegt dat ze niet alle sociale woningen tegelijk kan renoveren, maar er wel mee bezig is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni