Toestand vzw volop in onderhandeling over nieuw pand

© Biestebroek via Flickr

Het project van vzw Toestand in het kader van het wijkcontract 'Biestebroek' moet volgende maand weg uit de voormalige PIAS-kantoren in Anderlecht. De vzw is volop in onderhandeling over een nieuwe locatie, maar kijkt alvast met de glimlach terug én vooruit. “Wij zijn er voor iederéén in de samenleving."

Toestand vzw is vooral bekend van Allee du Kaai. De vzw geeft tijdelijke leegstand een socioculturele invulling met en voor de buurt. Zo ook in de Biestebroekwijk in Anderlecht, maar vanaf volgende maand heeft het project geen plaats meer in de voormalige PIAS-gebouwen.

De vzw kreeg het complex tijdelijk ter beschikking gesteld van de gemeente Anderlecht, die het project mee financiert in het kader van het duurzaam wijkcontract. Omdat het project gebonden is aan het wijkcontract, moet de nieuwe locatie in dezelfde buurt liggen.

Ook moeilijkere profielen
“Sinds voor de zomer zijn we intensief op zoek naar een nieuwe locatie, maar die is enorm moeilijk te vinden”, zegt coördinator van Biestebroek Niels Coppens. “Als je tegen een eigenaar van een leegstaand pand zegt dat je er een kunstenaar gaat huisvesten die het pand tegen krakers beschermt, zal hij veel sneller toehappen dan als je een pand tijdelijk gebruikt zoals wij dat doen.”

“Er is bijvoorbeeld een jeugdhuis en je moet daar niet naïef in zijn, dat kan overlast en vandalisme met zich meebrengen”, zegt Coppens.

Bij een project als in Biestebroek kunnen buurtbewoners uit alle mogelijke lagen van de maatschappij elkaar ontmoeten. “Zo is er bijvoorbeeld een vrouw uit de buurt die mozaïekworkshops geeft. Doordat ze samenwerkt met partners uit de buurt komen er niet alleen moeders uit de buurt, maar bijvoorbeeld ook psychiatrische patiënten en mensen met een handicap naar de workshops”, zegt Coppens.

Met een glimlach terugkijken
Gelukkig heeft de vzw zicht op een nieuwe locatie. De onderhandelingen lopen nog, dus kan Coppens de mogelijke nieuwe locatie nog niet onthullen. “Het project zal er sowieso anders gaan uitzien. In de voormalige PIAS-kantoren hadden we een loods, een loft, drie rijhuizen, kortom een polyvalente ruimte. Op de nieuwe locatie zal het project hoe dan ook een andere vorm krijgen”, zegt Coppens.

Biestebroek organiseert als afsluiter voor de verhuis een festival met een grote weggeefmarkt. “We willen de verhuis niet te emotioneel maken, maar met een glimlach terugkijken naar wat we gedaan hebben”, zegt Coppens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?