Tomas doet moeilijk over gevel nieuwe De Rinck

© google/Lava
De Vlaamse Gemeenschapscommissie plant op het Dapperheidsplein een nieuw gebouw voor GC De Rinck. Burgemeester Eric Tomas (PS) doet moeilijk over de nieuwe gevel.

Gemeenschapscentrum De Rinck zit vandaag deels in een beschermd gebouw. Het café zit in een huis met een typische klokgevel. Dat gebouw is niet beschermd, en heeft weinig historische waarde. Het ziet er oud uit maar dateert van midden vorige eeuw.

De VGC wil het huis afbreken en er een moderner gebouw neerzetten. Dat zou de toegang worden tot het nieuwe achterliggende gemeenschapscentrum. De VGC trekt daar 6,5 miljoen euro voor uit.

De overlegcommissie heeft in juli een positief advies afgeleverd over de bouwaanvraag, maar onder voorbehoud: de klokgevel mag niet afgebroken worden. Dat brengt de bouwplannen danig in de war. De VGC wacht nu op de definitieve vergunning van het Brussels Gewest. Die zou er eind oktober moeten zijn.

Als de bouwplannen niet kunnen doorgaan overweegt de VGC andere opties. Het gemeenschapsonderwijs plant een school aan de Academie van Anderlecht. De VGC zou er een gemeenschapscentrum aan kunnen toevoegen. Nadeel is wel dat het hele project dan van nul af aan moet herbeginnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?