Top tien grootste leegstand Brusselse kantoorgebouwen

© Citydev

De stad telt wel wat kantoortorens die al jaar en dag grotendeels leegstaan, zo staat in de Noordwijk elf procent van de kantooroppervlakte leeg. Opvallen doen de leegstaande gebouwen daarom niet steeds, ook al hangen er Te Huur-panelen aan. Soms, zoals bij de Zenith-toren, maakt het To Rent-bord gewoon al deel uit van de buitengevel, omdat de tekst in het vensterglas staat.

Probleem is dat de panden niet steeds in de statistieken van leegstand worden opgenomen. Dat komt omdat ze een wisselende bezetting hebben. Huurders komen en gaan. De vaststelling ‘leeg’, geregistreerd door Citydev, is dan ook steeds een momentopname. Wie gaat verhuizen, moet ergens in de statistiek voorkomen, ook al laat hij spoedig een leegstand achter. Deze oppervlakte wordt dus niet als dusdanig geregistreerd.

Toch staan een aantal torens zo goed als permanent leeg. Dat label krijgen ze na vijf jaar van (grotendeels) onveranderde situatie. Wat opvalt: deze leegstand komt vooral in de Vijfhoek voor.

Het accent zou wel eens kunnen verschuiven naar de Noordwijk, als de grote verhuisplannen van de Vlaamse Gemeenschap (60.000 tot 65.000 vierkante meter) gerealiseerd worden. De Vlaamse administraties uit de Koning Albert II-laan vertrekken de volgende jaren naar Thurn & Taxis, naar het Herman Teirlinck-nieuwbouw van 50.000 vierkante meter.
Dat brengt ons bij een top tien van langdurige leegstaande kantooroppervlaktes.

VIJFHOEK

1. Brouckère Tower, Anspachlaan 2, wordt al zeven jaar op de markt aangeboden. Het pand in U-vorm (uit 1969) is beter bekend als de Philipstoren. Een aantal MIVB-bussen hebben er hun terminus, en rijden er rond. Het hele complex van achttien etages, met parking en winkelniveau, is 36.000 vierkante meter groot. De kantoorruimte beslaat een derde daarvan: 12.000 vierkante meter. Daarvan is zo’n 9.000 vierkante meter beschikbaar. De Brouckère Tower staat dus niet helemaal leeg.

noordwijk brouckeretoren BRUZZ 1525
© Citydev
2. Alhambra, Emile Jacqmainlaan 14, aan het De Brouckèreplein. Het pand beschikt over 11.000 vierkante meter kantoorniveaus en komt dit jaar op de markt als leeg. De Vlaamse Gemeenschap (Gemeenschapsonderwijs) was er de laatste gebruiker van. Na zijn verhuis werd het pand volledig gerenoveerd. Bijgevolg stond het nog niet opgenomen als beschikbare kantoorruimte. Daar komt nu dus verandering in: het is bijna klaar als kantoorblok.


Verder is er nog Vivant, Zuidlaan 33. Vivant stond tien jaar leeg maar werd dit voorjaar ingenomen door Samusocial. Vlakbij kwam echter een schoolgebouw leeg te staan, het Athénée Maïmonide, de joodse school aan de Poincarélaan 67. Nadat het leerlingenaantal bleef slinken is de private instelling overkop gegaan. Citydev voorspelt dat het pand vele jaren leeg zal blijven staan. En er is ook nog Chambon, het voormalige ASLK-hoofdkantoor, dat grotendeels wooneenheden telt, maar waarin aan de achterzijde bijna de helft van de kantoorruimte nog niet bezet is. Ook de Central Plaza, de ellipsbuilding achter het Centraal Station, is ondertussen al grotendeels verhuurd.

3. De Ligne, achter de Congreskolom. Dit gebouw staat sinds 2013 opgenomen in de statistiek van leegstand.

4. Brussels Tower, De Lignestraat. Erger is het gesteld met de hoge ‘karkas’ (80.000 vierkante meter), een bouw van Jaspers-Eyers, die met als reden ‘niet gebruiksklaar’ niet wordt opgenomen in de kantoorleegstand. Er zou interesse zijn voor dit gebouw, maar een contract werd nog niet ondertekend.
brussels tower
© Jasper-en-Eyers

NOORDWIJK

Kleinere, maar toch aanslepende leegstand is ook in de Noordwijk (tussen kanaal en Kruidtuin) te vinden.

5. Eolis, op de hoek van de Ieperlaan met Sainctelette. Het Vlaams Woningfonds bezet de eerste vijf verdiepingen, maar de rest van deze Green Building, goed voor 5.000 vierkante meter, staat al meer dan vijf jaar leeg.

noordwijk eolis BRUZZ 1525
© Citydev
6. North Plaza, Koning Albert II-laan 7-9. Het pand is niet opgenomen in de cijfers van leegstand, want wordt omschreven als een ‘renovatieproject’. Onder de vorige naam North Gate staat de toren nochtans deels sinds 2006 en deels sinds 2008 beschikbaar op de kantoormarkt. Allfin verliet het blok voor het nieuwere Zenith, dichter bij het Noordstation. Ook het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) verhuist deze zomer naar Zenith. De renovatie-aanvraag voor North Plaza is lopende.
noordwijk north Plaza Bruzz 1525
© Citydev
7. Zenith, Koning Albert II-laan 37. Zenith stond in de listing van leegstand, maar is inmiddels voor 90 procent bezet. Een tiental procent van de kantoren blijft beschikbaar, toch goed voor 2.700 vierkante meter van de ongeveer 30.000 vierkante meter.

Up-site, Akenkaai 69, stond eveneens voor zijn kantoorniveaus (naast de wooneenheden) op de lijst van leegstand. Dat is vandaag niet meer het geval.


LOUIZAWIJK
Al kon Citydev de Louizawijk nog niet ten gronde bestuderen, toch valt op dat het centrale gedeelte van de Louizalaan met kantoorleegstand blijft kampen. Drie grote torens tekenen de situatie, enkele kleinere ondersteunen het gegeven.

8. Blue Tower, Louizalaan 326 (ook bekend als de ITT-toren) is 25 verdiepingen hoog en staat deels sinds 2009 leeg, goed voor 5.200 vierkante meter. Het pand telt heel wat bezetting, tientallen huurders. Maar de bezetting is wisselend. De laatste beweging van bijkomende huurders (voor twee verdiepingen) dateert al van 2014.
9. Louizalaan nr.251 staat al meer dan vijf jaar leeg en beschikt over 5.000 vierkante meter aan kantoorplateaus. Vlakbij weegt de som van kleinere leegstand door op de wijk (we groeperen deze panden onder 10.)

10. Louizalaan nr.240 heeft 3.000 vierkante meter leegstand, gevolgd door Lemans Centre, Louizalaan 222, dat 1.800 vierkante meter kantoorruimte beschikbaar heeft. Het verloop in bezetting is er groot. In januari dit jaar werd de derde verdieping verhuurd, in maart kwam dan weer de achtste verdieping leeg te staan. In de onmiddellijke omgeving staan er nog kleinere kantoortorens gedeeltelijk leeg, zoals huisnummer 229 (1.500 vierkante meter) en huisnummer 228 (760 vierkante meter).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?