Topman MIVB: ‘Trek metro door langs middenring tot kanaal’

© All Creative Commons Ingolf

“Verbind het station Albert via de metro met de middenring, het station van Etterbeek en trek dat via de route van tramlijn 7 door tot aan het kanaal.” Die opmerkelijke oproep lanceert Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB. Hij pleit ook nogmaals voor het snel uitrollen van metrolijn 3 naar Schaarbeek en Evere.  

Volgens de Meeûs zijn investeringen in het Brusselse metronet de beste manier om de fileproblematiek van het gewest aan te pakken. Dat zegt de MIVB-topman in een interview met Le Soir.

Wanneer er vandaag gesproken wordt over metro-uitbreidingen gaat het vooral over de noordlijn oftewel metrolijn 3. Die moet Vorst op termijn verbinden met Schaarbeek en Evere in het noorden van het gewest.

Maar de Meeûs broedt al op andere, ambitieuzere projecten. Zo stelt hij voor om het metronet uit te breiden door het Albertstation in Vorst via een metrolijn te verbinden met het station van Etterbeek, en langs de route van wat vandaag tramlijn 7 is door te laten lopen tot het kanaal.

Die lijn is volgens de Meeûs totaal verzadigd. Er is dus nog nood aan extra alternatieven. “We gebruiken reeds de grootste toestellen voor tram 7, de frequentie ligt zo hoog mogelijk en de ritten zijn perfect afgestemd op de verkeerslichten”, klinkt het. “Meer doen wordt moeilijk.”

2028
In hetzelfde interview benadrukt de Meeûs nogmaals het belang van de toekomstige metrolijn 3, die volgens hem “essentieel” is voor de mobiliteit van het gewest. De lijn moet het noorden met het zuiden van de stad verbinden langs een 20 minuten-durende rit.

Metrolijn 3 wordt in twee etappes uitgerold. Eerst wordt de bestaande premetro tussen Albert en het Noordstation omgevormd tot een metrolijn. In een latere fase wordt die ook nog verlengd tot Bordet in Evere. Eerst klonk het nog dat die laatste werken al in 2025 afgerond zouden zijn, maar dat werd ondertussen al uitgesteld naar 2028.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Leraar in Laken aangevallen door leerling

samenleving 1518096645

Nieuws uit Brussel in je mailbox?