Toren voor Sint-Lazarusplein

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
18/01/2008
De plannen voor een nieuwe toren van dertig verdiepingen op het Sint-Lazarusplein kunnen op weinig steun rekenen van Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Françoise Dupuis (PS). Jean Demannez (PS), de burgemeester van Sint-Joost, vindt dat die toren er toch moet komen. "Het is het laatste administratieve gebouw op ons grondgebied," zegt Demannez.

Waar nu het Sint-Lazarusplein ligt, was ooit een plek, buiten de stadswallen, waar leprozen naartoe werden gestuurd zodat ze de rest van de bevolking niet konden besmetten. Dat is eeuwen geleden. Sindsdien heeft de buurt al ingrijpende veranderingen ondergaan. Er kwam een Noordstation, dat werd weer afgebroken voor de noord-zuidverbinding, er kwam een nieuw station en sinds de jaren zestig, zeventig van vorige eeuw ligt het plein er wat troosteloos bij. Enkele jaren geleden hebben glimmende kantoortorens de buurt geleidelijk aan een ander karakter gegeven. Onder de spoortunnel kwam een Men's Street, bedoeld voor mannenwinkels, en over een klein jaar begint de heraanleg van het nabijgelegen Rogierplein.

Fortis Real Estate heeft er nu ook plannen voor de bouw van een nieuwe kantoortoren, Botanique II, naast de huidige Botanique Building. Het gaat om een gebouw, langs de sporen, van 117 meter hoog en dertig verdiepingen. Het komen vooral kantoren in, maar er is ook plaats voor drie lofts. De bouwaanvraag kreeg voor de kerstvakantie van de gemeente Sint-Joost een positief advies. Het is een mooie inkomstenbron voor de arme gemeente door de kantoorbelastingen, al is dat voor burgemeester Jean Demannez (PS) zeker niet de enige reden. Hij heeft in ieder geval nog niet berekend wat het zou opbrengen. "Het huidige aftandse gebouw ligt ingeklemd tussen de sporen en een ander kantoorgebouw. Een kantoortoren is eigenlijk het enige wat er op die plek gebouwd kan worden," zegt hij. "Woningen zijn moeilijker, door deze ligging. Het is ook het laatste administratieve gebouw op ons grondgebied."

Maar bij het Brussels Gewest, dat zijn fiat moet geven over de bouwvergunning, is er minder enthousiasme. "Wij zijn er niet voor te vinden," zegt Rachid Barghouti, woordvoerder van staatssecretaris voor Stedenbouw Françoise Dupuis (PS). "Drie redenen hebben we daarvoor: het geplande gebouw is te hoog, de plek is niet geschikt voor dit bouwproject, en we vragen ons ook af of er nog extra kantoren nodig zijn, op een moment dat er duizenden vierkante meters kantoren leegstaan in Brussel. En de burgemeester ként ons standpunt."

Demannez, die zijn zaak onlangs nog is gaan bepleiten bij staatssecretaris Dupuis, heeft er desondanks goede hoop op dat het Brussels Gewest alsnog een positief advies geeft. Alles hangt nu af van de gevolmachtigd ambtenaar van het Gewest, die de vergunning moet afleveren. Over enkele weken zou daarover meer duidelijkheid moeten zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni