Tot nu toe 27 miljoen euro schadevergoeding uitbetaald aan slachtoffers aanslagen

© Jef Van de Veire - BRUZZ

Bijna drie jaar na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het Brusselse metrostation Maalbeek hebben de Belgische verzekeraars 27,1 miljoen euro aan morele en lichamelijke schadevergoedingen uitbetaald aan 1.337 slachtoffers. Dat laat verzekeraarskoepel Assuralia maandag weten.

In veel gevallen gaat het nog om een provisionele vergoeding of om voorschotten. De uitbetaling van schade aan zwaargewonden kan immers pas definitief vastgelegd worden op het moment dat hun toestand "gestabiliseerd" is, "dit wil zeggen wanneer medisch verwacht wordt dat hun toestand niet meer zal evolueren".

Het uitbetaalde bedrag zal dus nog oplopen, ook omdat het in sommige gevallen gaat om levenslange uitkeringen. Een jaar geleden schatte Assuralia de totale kostprijs van de aanslagen van drie jaar geleden voor de Belgische verzekeraars op 112 miljoen euro.

De koepel van verzekeraars verwondert er zich maandag nog eens over dat sommige slachtoffers, "dikwijls op advies van naasten of hun advocaat", voorschotten niet aanvaarden. "Een voorschot is nochtans in niets bindend voor wat het definitieve schadebedrag zal zijn. Het slachtoffer loopt bijgevolg bij de aanvaarding ervan geen enkel risico of nadeel", stelt Assuralia.

Bij de aanslagen van 22 maart 2016 kwamen 32 mensen om het leven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?