Treinstaking hindert ook deelnemers 20 km door Brussel

ABZ
© BRUZZ
28/05/2016

Door de aanhoudende spoorstaking zou het kunnen dat deelnemers van de 20 kilometer door Brussel op zondag maar moeilijk aan de start raken. NMBS stelt alles in het werk om een dienstregeling aan te bieden. “Een jaar lang werken we naar de sfeer en ambiance van de 20 kilometer toe, en nu krijgen we met deze spoorstaking, die mensen gijzelt, te maken.”

Voor de 37e editie van de 20 kilometer door Brussel hebben 39.600 lopers zich ingeschreven om te verschijnen aan de start in het Jubelpark. Welk percentage van hen erop rekent om naar Brussel af te zakken met de trein is niet duidelijk. Veel deelnemers gebruiken op de dag van de loopwedstrijd wel de MIVB en De Lijn, zegt Carine Verstraeten van Brussel Promotie.

Dat het treinverkeer van en naar Brussel ook op zondag verstoord kan zijn, komt doordat de spoorstaking nog tot dinsdag zou kunnen duren. De situatie voor deelnemers van de 20 kilometer is moeilijk in te schatten. “Het is spijtig en triestig. Dat we na de sluiting van de luchthaven nu ook nog te maken krijgen met deze staking”, reageert Verstraeten.

“Vandaag regelen we alles zo dat iedereen hier raakt. Zo gaan we een verantwoordelijke voor de herstelling van het parcours nu zelf ophalen.” Concrete gevallen van deelnemers die effectief afzeggen voor de 20 kilometer door Brussel zijn er gelukkig nog niet. “Ik weet pas sinds vrijdagavond dat er dit weekend nog gestaakt wordt. Als we meer tijd hadden dan zouden we nog een beroep kunnen doen op busbedrijven. Maar daarvoor is het te laat.”

Waar het treinverkeer zondag verstoord zal zijn is moeilijk te voorspellen. Op zaterdag rijden er treinen tussen Brussel en Namen, tussen Brussel en Charleroi en tussen Brussel-Zuid en Nijvel. Op de spoorlijn Luik-Leuven-Brussel rijdt twee derde van de treinen, op de lijn Brussel-Antwerpen iets meer dan de helft van de treinen.

De NMBS raadt treinreizigers aan zich goed te informeren alvorens naar het station te gaan.

20 km door Brussel 2016

Op zondag 29 mei is er de 37e editie van de 20 kilometer dan Brussel. Niet minder dan 40.000 deelnemers van 113 verschillende nationaliteiten zullen deelnemen aan het grootste loopevenement van Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, 20 km door Brussel 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni