Tricoterie: Meubelbedrijf bij Bethlehemplein wordt contactenfabriek

© FM Brussel
07/03/2013
Optredens, conferenties en bedrijfsfeestjes maar ook bijvoorbeeld een wekelijkse biomarkt, met brunch en kinderanimatie. Het kan allemaal in La Tricoterie, een nieuw polyvalent centrum vlakbij het Bethlehemplein in Sint-Gillis.

Met La Tricoterie heeft Laag Sint-Gillis er sinds woensdag een nieuwe ontmoetingsplaats bij. Het gaat om een project van verschillende creatieve geesten die in de wijk actief zijn, in een oud industrieel pand van 1.200 vierkante meter.

"Het gebouw dateert van 1910 en was eerst een spaghettifabriek en later een meubelatelier", zegt Benoît Herssens. "De authenticiteit van de plek, met typische architectuur van begin twintigste eeuw, blijft behouden, maar met een groep vrienden willen we er een polyvalent cultureel centrum van maken."

Polyvalent betekent onder meer dat er elke zondag een wekelijkse biomarkt komt in de grote zaal van het centrum. De bekende pizzabakker van het Bethlehemplein "Momo" springt mee op die kar en zal aanwezig zijn op de markt. La Tricoterie voorziet ook een eigen kunstprogrammatie, met onder meer theater en muziek.

Om het project financieel gezond te houden verhuren de uitbaters de ruimte ook aan bedrijven voor congressen en bedrijfsfeestjes.

Banden smeden
La Tricoterie is een project met een welomlijnde filosofie, die blijkt uit de zelfgekozen naam (van tricoter, breien). "Banden smeden en de strijd tegen de ontrafeling van het sociale weefsel staan centraal", zeggen de organisatoren.

De groep vrienden stichtte een coöperatieve, die erin slaagde om 800.000 euro te verzamelen, voornamelijk door bijdragen van privépersonen, die zo aandeelhouder worden in het project. Initiatiefnemers zijn Joëlle Yana en haar vriend en acteur Xavier Campion. Bij de peters van het project vinden we filosoof Philippe Van Parijs, architect Luc Schuiten en acteur Claude Semal.

Het bijeengebrachte bedrag was genoeg om de eerste fase van de ingrijpende renovatie te betalen. Het project zoekt nog steeds mensen die willen bijdragen, zodat ook een tweede zaal onder de bogenzaal (foto) kan aangepakt worden.

La Tricoterie
Theodore Verhaegenstraat 158

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni